Ordförandegruppen träffas i samband med den fackliga Ikeakonferensen i Stockholm som samlat företrädare från hela världen.

Ordförandena poängterar att samarbetet med företaget fungerar bra i Sverige. Här får Handels till exempel hålla facklig grundutbildning för nyanställda när ett varuhus öppnar. I uttalandet ryter man till mot Ikeas agerande utomlands, särskilt i Turkiet.
– Varuhusen har samma möbler och köttbullar, de ska ha samma rättigheter för de anställda, oavsett om de är franchise eller inte. Vi kräver inte att Ikea ska ta ner månen, säger Jonnie Lindblom, ordförande på lagret utanför Jönköping.

Läs tidigare artikel om den internationella Ikeakonferensen här

Utdrag ur uttalandet

"För att nå Ikeas vision om att "skapa en bättre vardag för de många människorna" räcker det inte att erbjuda kvalitetsprodukter till låga priser. Då krävs också att man aktivt skapar förutsättningar för de anställda att organisera sig fackligt."