”Ungefär så är budskapet från Ledarna, organisationen som konkurrerar med facken om chefer (Kampen om cheferna). Ett ställe där Ledarna raggat hårt och framgångsrikt är inom Coop, där arbetsledare och butikschefer av tradition tidigare varit med i Handels. Dödsstöten för det fackliga engagemanget bland cheferna där kom i samma veva som företagets ekonomiska kris. Många anställda fick gå och samtidigt sänktes lönerna rejält i chefsledet. Inte konstigt då att låta frustrationen gå ut över det egna facket och hoppa över till dem som lockar med bättre utsikter. Men nu ska Handels satsa på att få cheferna att välja facket igen. Det är absolut läge att göra det. Ledarna jobbar stenhårt vidare och är redan i värvartagen bland andra tjänstemän, till exempel dem som jobbar på ABF.

Men vad handlar det om då, varför vara med i Handels (eller för den delen Unionen, som också organiserar chefer i handeln)? Butikschefen på Coop Konsum Zinkensdamm säger så här: ”Det individuella passar inte mig. Jag tror på att man är stark tillsammans.” Tänker man så är det ett vanligt fackförbund man ska vara med i.  Ta lönen till exempel. Är du med i ett fackförbund så garanteras du en lägsta lönehöjning varje år. Du slipper förhandla ensam med chefen. Kanske skulle du något år kunna få bättre lön om du förhandlar själv. Men det skulle också kunna sluta med att du inte får någon löneökning alls. Se bara på hur det fungerat med de personliga ansvarstilläggen i kollektivavtalet för privata butiker. I senaste avtalet står att dessa ”ska” höjas med samma procent som den vanliga lönehöjningen. När det tidigare stod ”bör” blev det för många ingen höjning alls.

Men sen handlar det också om relationen mellan  fack och arbetsgivare. Handeln är ett jätteområde, med supersnabb utveckling. Det gäller att hänga med i svängarna och det gör parterna i nära samarbete. All branschkunskap använder facket för att tillvarata sina medlemmars intressen. Där ligger Handels och Unionen långt före en allmän chefsorganisation som Ledarna. Argumentet att man inte bör vara med i samma fackförbund som sina medarbetare då? Tja, alla svenska tjänstemanna- och akademikerförbund har  såväl chefer som vanliga medarbetare som medlemmar. Det viktigaste handlar ändå om att företräda medlemmen gentemot företaget, arbetsgivaren.

Det är hög tid att få cheferna med på tåget, innan fler hoppar av. Det finns allt att vinna, inget att förlora på att lyssna på dem och försöka ge dem vad de behöver.