130 jobb försvinner när Icas Arlövlager stänger efter sommaren 2015. Men 300 jobb skapas när lagret i Helsingborg byggts ut hösten samma år.
– Alla lagerarbetare i Arlöv har blivit garanterade att följa med om vi vill. Men pendlingen är inte kul. Vissa bor i Ystad och skulle få 10-12 mil enkel resa, säger Per Nilsson som är fackklubbens ordförande i Arlöv.

För att alla anställda skulle få nedläggningsbeskedet samtidigt la man ner produktionen och informerade förra veckan. De som inte var på plats fick ett sms om telefonmöte. Beskedet kom inte som någon överraskning för Per Nilsson.
– Vi var uppsagda redan 2003 för att lagret skulle stänga. Varslet bröts, men man har vetat att någon gång kommer det igen.
Då förhandlades det fram ett paket för de uppsagda som han hoppas ska användas nu, till exempel att de kunde få flytthjälp, körersättning eller hjälp med utbildning.

Att lagret verkligen ska stänga denna gång bekräftar Magnus Stadig, Icas logistikchef.
– Nu är det verkligen på riktigt. Vi måste använda vår struktur effektivare, lokalerna i Arlöv är gamla, slitna och svåra att utöka, säger han.

Icas lager i Kungälv påverkas av förändringarna. Framöver ska det fungera som ett centrallager för färsk- och specialvaror.
– Det är för tidigt att säga hur personalen påverkas. Nu har vi lång tid på oss att jobba ihop oss, säger Magnus Stadig.

Fakta

Sex Icalager i Sverige 

Förutom i Arlöv, Helsingborg och Kungälv har Ica lager i Borlänge, Stockholm och Västerås.