– Vi är riktigt less på både Ica och Proffice. De missbrukar bemanningsavtalet båda två. Stora företag uppträder inte så här, säger Mikael Segel, ombudsman på Handels.

Inhyrda ska enligt sitt kollektivavtal, bemanningsavtalet, ha snittlönen av jämförbar grupp på arbetsplatsen. Handels menar att snittlönen ska baseras på de Ica-anställda som utför de arbetsuppgifter de inhyrda är där för att göra. Ica vill räkna på alla Ica-anställda, vilket gör lönen lägre.
– Vi har informerat Ica om att vi kommer att begära kompensation retroaktivt för de inhyrda som får fel lön. Ändå fortsätter de att rapportera fel genomsnittslön till Proffice. Snart måste vi börja rapportera lönen till Proffice själva, säger Mikael Segel.

Ica konstaterar att de och Handels är oeniga om lönenivån.
– Vi gör olika tolkningar av bemanningsavtalet. Sista steget blir att domstolen får avgöra hur avtalet ska tolkas, säger Malin Nilsson, förhandlingschef på Ica.

Proffice som betalar ut lönerna till de inhyrda hänvisar till Ica.
– Vi betalar efter de löneuppgifter vi får från kund. Vi har bett om att få Handels syn på vad snittlönen ska vara, men inte fått något svar. Skulle det i efterhand visa sig att lönen inte är korrekt betalar vi extra lön till våra medarbetare och debiterar kund för det, säger Maria Uggla, presschef på Proffice.

Enligt information till anställda som Handelsnytt tagit del av kräver Proffice att de arbetar i det tempo som en genomsnittslön motsvarar. Annars blir uthyrningen en förlustaffär för Proffice. Ica betalar nämligen Proffice för utfört arbete.   

Att ställa krav på hur snabbt en inhyrd måste jobba är fel enligt Handels.
– Det här har Ica och Proffice gjort upp om tillsammans. De raserar bemanningsavtalet. Nu är det som de inhyrda jobbar på ackord trots att vi i tidigare förhandlingar kommit överens om att de inhyrda inte ska göra det, säger Mikael Segel.

– Detta är en allvarlig anklagelse. Vi har inte lagt ett prestationskrav på våra anställda som bryter mot något avtal. Proffice och Ica har en överenskommelse om att inhyrd personal ska ha på pricken samma förutsättningar rörande prestationsförväntningar och det har de, säger Maria Uggla på Proffice.

Ica säger nu att hur de betalar Proffice kan ändras.
– Att vi betalar Proffice som vi gör nu är en eftersläpning av det gamla lönesystemet med grund- och ackordslön. Vi håller nu på att ta fram en ny affärsuppgörelse, säger Jonas Hultenheim, logistiskchef på Icas lager i Helsingborg.

Stämningen på lagret präglas av lönetvisten som pågått under flera års tid (se bakgrund). Handelsnytt har talat med inhyrda som slutat på grund av arbetsklimatet.
– Vi är så trötta på det här nu om man säger så. Jag hoppas verkligen att det löser sig en gång för alla nu, säger Marcus Strandberg, klubbordförande på Icas lager i Helsingborg.

Centrala förhandlingar inleds i början av juli.

Bakgrund:

Tvisten har pågått i flera år

I februari kom Ica och Handels överens om att inhyrda som under tre års tid fått för låg lön skulle kompenseras. Då handlade de om att de inhyrda fick en grund- och ackordslön. Ica fick backa och man kom överens om att en genomsnittslön skulle gälla för de inhyrda. Men hur den ska räknas ut kunde man alltså inte enas om.