Fastighets och Seko har kört fast i förhandlingarna med Almega i frågan om att de städanställda ska ha rätt till löneförhöjning på 1700 kronor på tre år. Arbetsgivarsidan vill i stället skriva avtal på löneökningen i 6,8 procent vilket ger en sämre utdelning för dem med under 25 000 kronor i månaden.
– Alla förbund i LO står eniga om det här och då ska vi hjälpa varandra att få det, säger John Haataja.

Två arbetsplatser, Bring Frigo i Helsingborg och Förlagssystem Proflog i Spånga med sammanlagt 115 anställda, ska gå ut i sympatistrejk 1 juli om inget avtal är skrivet då. Arbetsplatserna har valts ut för att strejk där skulle slå starkt mot Almega.
– Trycket blir extra hårt nu när även företag som inte är inblandade i avtalet påverkas. Det sätter press på förhandlarna, säger John Haataja.

Stellan Malmros är klubbordförande på Bring Frigo i Helsingborg där 71 anställda berörs av sympativarslet.
– För ungefär ett år sedan var vi varslade om strejk och då fick vi stort stöd från andra förbund. Det handlar om att stå eniga och det är en självklarhet. Sen är det ju märkligt att det så ofta är just Almega det handlar om i de här fallen. Man undrar om det är en strategi från deras sida, säger han.
Handels är inte ensamma om att varsla om sympatistrejk. Det gör även bland annat Byggnads, Elektrikerna, Kommunal och Målarna.