John Haataja anställdes som ombudsman på Handels Stockholmsavdelning 1995 och blev avtalssekreterare och chef för förhandlingsenheten 2005.
– Jag har och har haft fantastiskt roligt på jobbet, men fick ett erbjudande om en intressant tjänst på ABF. Jag har nio år till pension. Om jag någon gång ska göra något annat i livet är det nu, säger John Haataja.
Som chef för utvecklingsavdelningen på ABF kommer han att bidra med ökad facklig kompetens i studieverksamheten och även ägna sig åt internationellt arbete.

John Haatajas chef, Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren, vill inte kommentera uppsägningen men säger att John Haataja betytt mycket för Handels.
– Posten som avtalssekreterare är en nyckelbefattning i ett fackförbund och John har skött den på ett mycket bra sätt, säger Tommy Tillgren.
Ny avtalssekreterare kommer att utses av Handels förbundsstyrelse.

I och med att John Haataja lämnar Handels försvinner en tänkbar kandidat till en framtida plats i förbundsstyrelsens verkställande utskott (VU). Handels ordförande Lars-Anders Häggström uppnådde pensionsåldern 62 år i januari i år, och väntas lämna sin post inom de närmaste åren. Då ordföranden avgår blir en plats ledig i VU som består av tre personer: ordförande samt förste och andre vice ordförande.