I köttavdelningen på City Gross i Kalmar styckar, packar och säljer han kotletter och karréer, biffar och filéer. Många kunder ber om tips om vad de ska lägga på grillen.
– Allra godast är hängmörad entrecote. Den behöver ingen marinad, bara salt och peppar, och så steker man lätt på varje sida så att den fortfarande är röd inuti, säger Mikael Persson.

Vid festliga tillfällen är det vad han lägger på trädgårdsgrillen hemma i Torsås. Köttet får sällskap över glöden av paprika, tomater, champinjoner och majs.
– Och så potatisgratäng och en kall pilsner. Det smakar fint!

Mikaels favoriter är de ädlare detaljerna av nötkött, som oxfilé, ryggbiff och entrecote. Men de är så klart också de dyraste.
– Fläskkött går också bra, särskilt karré eller filé.
Att inte ha för bråttom är en tumregel för den som grillar, betonar Mikael. Köttet bör marineras i minst ett dygn – gärna två om det är nötkött. (Se recept till höger.)
– Undvik olja i marinaden, den tränger ändå inte in i köttet, utan droppar ner i glöden så det slår upp lågor.

City Gross profilerar sig hårt på kött och grillning. Kedjan är medarrangör i grill-SM, och man gör ett nummer av att allt färskt kött som säljs är svenskt och styckas i butiken av utbildade styckare. I Kalmar levereras det från stadens eget slakteri.
– Mer närproducerat kan det inte bli, säger Mikael Persson.

Många kunder har ställt frågor om ursprung och hantering i spåren av vinterns matskandal, där hästkött upptäcktes i färdigrätter.
– Hästkött är egentligen en fin detalj, men man ska ju vara ärlig med vad maten innehåller, säger Mikael.

Han är utbildad på gymnasiets livsmedelsprogram och har hittills ägnat hela sitt arbetsliv åt att hantera kött i butik.
– Det är inte så industriellt som att jobba på slakteri. Och kundkontakten är kul, särskilt när man får cred för sitt arbete.

Hela juli kommer Mikael Persson att stycka och packa kött åt grillsugna. Först i augusti får han själv semester. Förutom grillkvällar i trädgården blir det tid för hans övriga intressen. Dels är han medlem i det hemliga ordenssällskapet Frimurarna. Dels älskar han amerikanska bilar och rockabillymusik. Själv kör han en röd Plymouth 69 cabriolet.
– Det blir träffar varje vecka. Och en och annan ”raggarsväng”.

Mikael Perssons grillmarinad

1 dl balsamvinäger
1 dl soja
1 dl rödvin
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk allroundkrydda
Hackade färska örter: timjan, basilika, gräslök.

Låt köttet ligga i marinaden minst ett dygn före grillningen.

 

Fakta

Mikael Persson

Ålder: 29 år.
Arbetsplats: City Gross i Kalmar.
Aktuell: Styckare som jobbar för högtryck under grillsäsongen.