Lush butiker med tvålar och badbomber är kända för att lukta ända ut på gatan. I Luleå anmälde en allergiförening butiken för hälsofara och krävde att de skulle ha dörren stängd. Butiken på Stockholms central har fått klagomål från SJ och resenärer. Men Nadia Hjelm som jobbar på Lush i Uppsala har aldrig haft besvär.
– Det finns både folk som håller andan när de går förbi och de som drar extra djupa andetag. Lukterna är starka, men det blir till slut en doft man känner sig hemma i.

Till och med lunchrummet luktar. Det ligger bredvid lagret.
– Lukten sätter sig. Kompisarna brukar säga att jag jämt luktar gott, även när jag kommer från ett träningspass, säger Nadia Hjelm.

På Åhléns city i Stockholm går parfymavdelningen under namnet doftrummet. Det håller på att byggas om.
– Det blir stort med högt i tak. Vi har tagit hjälp av expertis för att säkerställa ventilationen, säger försäljningschefen Ann-Sofie Svärdh-Gustavsson.
En anställd har tidigare fått problem så hon omplacerades till böckerna.

Även på Kicks säljs mycket parfymer. Marie Adolfsson har jobbat i Åkersberga i tolv år och säger att näsan stängt av. Hon jobbade på ett ostlager innan. Det var likadant där.
– Klart man känner parfymdoften när det är kampanjer och folk sprajar mycket, men jag har inga problem. Däremot vet man inte hur bra ämnena i parfymerna är.

Butiker utan doftande produkter vill också lukta. I hopp om att sälja via luktsinnet sprutar mataffärer ut konstgjorda dofter av exotisk frukt och nybakta bullar. Coop har inga doftmaskiner och där finns en policy om att de anställda ska vara sparsamma med parfym. Däremot besväras Jeanette Friberg på Coop i Fruängen av blommorna nära kassan. Värst är det vid jul och påsk med hyacinter och påskliljor. Hon har astma och får tungt att andas, kliande ögon, täppt näsa och huvudvärk.
– Man söker inte jobb i en blom- eller parfymbutik om man är känslig, men i en matbutik tänker man inte att det ska vara några problem. Många tror nog att det här får vi stå ut med.

Läs hur det är att jobba i fisklukt och kaffedoft i enkäten till höger!

Experterna svarar

Hur mycket får det lukta på jobbet?
-- Det är svårt att mäta dofter så det finns inga gränsvärden. Det viktiga är att om en anställd får hälsoproblem måste arbetsgivaren minimera riskerna, säger Gunnar Åhlander, handläggare på Arbetsmiljöverket.

Är det farligt att jobba i starka dofter?
-- Man kan inte bli allergisk mot dofter, däremot doftöverkänslig. Det kan vara oerhört obehagligt, men inte farligt. Däremot är det rätt vanligt att man är doftöverkänslig om man har astma, säger Magnus Svartengren, överläkare på Arbetsmiljöverket.

Vad kan man kräva om man får problem?
-- På exempelvis ett stort Åhlénsvaruhus kan man begära omplacering till en annan avdelning. Det är svårare i små butiker som Lush, men man kan försöka med ventilation. Om det inte hjälper går det inte att göra så mycket, säger Jannika Fahlander på Handels.