Nu några år senare, efter skrivkramp, omgjorda planer och refuseringar från förlag finns Susanne Nygrens egna svar på frågan att läsa i deckaren Sandfågeln. Och en ny bok är redan på gång.
– Den är mera åt det tragikomiska hållet. Jag hade samlat på mig en massa scener som jag tänkte att jag bara måste göra någonting av. Och nu är planen, handlingen, klar. Nu ska jag sätta mig och skriva.
Just att ha en färdig strategi, och inte ha för bråttom med att börja skriva är otroligt viktigt, menar Susanne Nygren. Sen när det väl är dags att skriva gäller fokus. En egen skrivarlya är drömmen.
– Jag tror på att skriva från A till Ö utan långa avbrott som det blev med första boken. Hemma finns det alltid något som stör.

Försörjningen klarar Susanne Nygren av genom att jobba på frukt- och gröntavdelningen på Coop Forum i Bromma. Det gör hon fredag till söndag varannan vecka och anställd har hon varit i tio års tid.
Under jobbet med Sandfågeln intervjuade hon poliser och gjorde studiebesök på lokaltidningen i Norrtälje. Huvudpersonen Jonna får nämligen rycka in som reporter.Hennes jobb blir att ta reda på vad som hänt mannen som anmälts försvunnen.
– Jag har lärde mig jättemycket av första boken. Nu är jag redo för fler utmaningar!

Fakta:

Susanne Nygren

Ålder: 49 år.

Jobb: Säljare på Coop Forum i Bromma, författare.

Aktuell: Boken Sandfågeln .

Läser: Deckare, exempelvis Henning Mankell, och Johan Theorin. Eller sådant som får mig att skratta.

Läsplats: I soffan, på balkongen eller på en avskild badklippa.