Två unga kvinnor arbetade hösten 2011 på en servicebutik i Gävle. På deras anställningsavtal hade arbetsgivaren kryssat i en ruta om att kollektivavtal ska gälla, och skrivit till ”Handel”.
Butiken hade dock inte tecknat kollektivavtal med Handels, och kvinnorna fick lön och semesterersättning på nivåer som låg under de som regleras i detaljhandelsavtalet.

Efter ett par månader blev kvinnorna uppsagda på grund av arbetsbrist. Sedan dess har de tvistat med arbetsgivaren om ersättningarna.
Med hjälp av Handels och LO-TCO Rättsskydd stämde kvinnorna arbetsgivaren i Gävle tingsrätt som nu har avgjort tvisten.

Arbetsgivaren har hävdat att inget kollektivavtal gäller. Uppgiften på anställningsavtalen syftar bara på att bolaget haft för avsikt att i framtiden teckna kollektivavtal, men då med Transportfacket.

Tingsrätten underkänner arbetsgivarens resonemang. Anställningsbevisets utformning ger de anställda rätt till lön och semesterersättning enligt Handels detaljhandelsavtal. De två kvinnorna tilldöms därför mellan 7000 och 9000 kronor var i utebliven lön samt 5 000 kronor var i skadestånd. Arbetsgivaren ska också betala deras rättegångskostnader på 120 000 kronor.