LO:s hjälptelefon har tagit emot närmare 1 400 samtal och mejl sedan 20 maj. Vanligaste frågan handlar om vad som är rätt lön.
– Det är ganska likt tidigare år. Det som sticker ut är att det är mer problem för minderåriga, under 18, till exempel ensamarbete, säger Joakim Petrusson på hjälptelefonen.

Det är främst sommarjobbare själva som ringer, men också föräldrar och arbetsgivare. De flesta är 17-20 år och tjejer. Vanligast är att de jobbar i restaurangvärlden, men även många butiksjobbare hör av sig.

Under sommaren har facket runt om i landet också åkt ut och besökt arbetsplatser och sommarjobbare. Towe Hörnfeldt som annars jobbar på Icas lager i Borlänge var på butiker, lager och jordgubbsförsäljare i två veckor.
– Värsta exemplet var en butik som inte hade en enda myndig inne. 16-åringar sålde jordgubbar och jobbade i kassan, de är för unga för att ensamma hantera pengar. Annars var det vanligaste problemet att anställningsbevis saknades, säger hon.

Antalet kontakter till LO:s hjälptelefon har minskat något. Joakim Petrusson säger att det kan bero på att hemsidan utökats. Handels Direkt, Handels telefonrådgivning, märker inte att de fått ta över samtal.
– Vi har 250-300 kontakter om dagen, ungefär som förra sommaren. Vi ser ingen större andel sommarjobbare, säger Jonas Palmberg, chef Handels Direkt.

Fakta

Ring eller mejla

LO:s hjälptelefon är öppen året runt, men extrabemannad 20 maj-31 augusti. Nås på 020-56 00 56, vardagar 10-19, eller 020.560056@lo.se.

Handels Direkt nås på 0771-666 444, vardagar 8-18, eller via formulär på Handels hemsida.