I dag presenterades ett nytt samarbetesavtal för det nya bolaget Coop Sverige AB som ska styra Coop-butikerna från 1 januari 2014. För att vända den förlustdrabbade kedjan ska det sparas 500 miljoner kronor. På huvudkontoret i Solna innebär det att ungefär 200 tjänstemän ska bort. Coop har ännu inte varslat om uppsägningar. Berörda tjänstemän jobbar på exempelvis Cikab, Coop Marknad och KF Shared Service, bolag som är knutna till huvudkontoret.

– 200 är en kvalificerad bedömning. Nästa steg är att ta kontakt med Handels och påbörja förhandlingar, säger Kristofer Myrevik, informationschef KF.

Även ute i föreningarna kommer vissa tjänster bli överflödiga enligt KF:s styrelseordförande Anders Sundström.

Men för butikerna finns inga planer på generella personalminskningar.
– Vi kommer att jobba med att använda timmarna vi har på ett bra sätt. Att ha personal när kunden är där. Det blir mer en fråga om schemaläggning, säger Johnny Capor, tf vd för KF.

På lager och omlastningscentraler kommer den nya strukturen inte heller innebära några förändringar.

Försäljningen av det inom KF som inte är dagligvaruhandel är på sina håll påbörjat. Där ingår bland annat Löplabbet. Däremot kommer försäljningen av Bokia och Akademibokhandeln dröja lite då de är mitt inne i en sammanslagning.
– Vi anser dessutom att det är något som är viktigt. För Sverige, för kulturen och för språket. Därför får det ta lite längre tid, säger Anders Sundström.

En ny styrelse har också utsetts. I den ingår bland annat Bodil Eriksson, tidigare vice vd för Axfood och Sven-Olof Kulldorf, tidigare vice vd för Ica.

Fakta

Nya styrelsen

Bodil Eriksson, tidigare vice vd för Axfood och Apoteket Hjärtat

Sven-Olof Kulldorf, tidigare vice vd för Ica.

Thomas Johansson, idag vd för Coop Nord

Ronnie Wångdahl, vd Konsumentföreningen Bohuslän-Älvsborg

Lars Eriksson, vd Konsumentföreningen Stockholm

Annica Rutgersson, vd Konsumentföreningen Svea

Styrelseordförande Anders Sundström