Stämningen på jobbet är god, intygar Ingela Leander, som i somras var nära att gå i strejk mot sin chef och exmake Johan Leander.

En och annan har höjt på ögonbrynen när stjärnfrisören från Linköping gjort facklig karriär samtidigt som hon varit gift med sin arbetsgivare.
– Jag ser ingen motsättning. Anställda och företag driver något framåt tillsammans. Sen tycker vi inte alltid lika, man får ge och ta.

Numera är makarna skilda, men Ingela Leander intygar att stämningen på jobbet var god även i juni när salongen var strejkvarslad och hon själv ingick i förhandlingsdelegationen som stångades med Frisörföretagarna om ob-tillägg och garantilön.
– Inga problem. Tjejerna på jobbet var taggade.

Kvällen innan strejken skulle ha brutit ut enades parterna om ett ettårigt avtal. Fram till nästa förhandling ska en arbetsgrupp förhoppningsvis ge fack och företag en gemensam bild av branschens förutsättningar. Ingela Leander vägrar acceptera Frisörföretagarnas krav att anpassa kollektivavtalet till den stora andel av frisörbranschen som inte har avtal.
– Jag fattar inte att vi anställda ska betala priset för att närma oss den del av branschen som inte är den mest seriösa.

Avarter som svartjobb och penningtvätt måste myndigheterna ta krafttag mot, anser hon. Handels för sin del ska tydligare uppmärksamma salonger med schysta villkor.
– Vi har kongressbeslut på att införa en märkning för företag med kollektivavtal.
Seriösa företag med hög kvalitet har knappast samma kundkrets som lågprissalongerna, menar hon.
– Den som gör ett bra jobb kan ta betalt vad det kostar.

Meriter som tävlingsfrisör på världsnivå hjälper förstås till att locka köpstarka kunder. På 1990-talet blev Ingela Leander både svensk och nordisk mästare och tog till och med brons i VM. Efter tio år bytte hon tävlandet mot facklig kamp. Även där kan hon sägas ha nått toppen i och med att hon i våras valdes till ordförande för Handels avdelning i Linköping.
– Jag brinner starkt för vad jag tar mig för.

Som ung ville hon bli musiker, men valde frisöryrket inför hotet att tvingas försörja sig som musiklärare eller kantor. Men än i dag spelar hon piano och sjunger på bröllop.

Kreativiteten är en röd tråd i hennes liv. Drivkraften är densamma när hon engagerar sig fackligt som när hon skapar en vacker frisyr:
– Jag tycker om att hjälpa människor och få dem att må bättre.

Fakta

Ingela Leander

Ålder: 39 år.
Arbetsplats: Studio Leander i Linköping.
Aktuell: På mer än ett sätt i avtalsförhandlingarna för frisörer.