Hallå där Andreas Isaksson, polis som börjat som ombudsman på Handels i Stockholm!

Från blåljus och handbojor till löneförhandlingar och ombudsmannamage?
– Jobben skiljer sig åt i allra högsta grad, men jag kommer ha nytta av erfarenheterna från polisen. Att lugna någon som är stökig är en slags förhandling, jag är van att hantera utsatta människor, att ta snabba beslut. Både facket och polisen värnar om de som behöver hjälp. Nu medlemmar, förut målsägande.
– Är det något jag brinner för är det arbetsmiljö, och problemen med butiksrån ligger nära min bakgrund.

Hur gick detta karriärbyte till?
– Förutom som ordningspolis i Västerås har jag jobbat på fackförbunden Unionen och Polisförbundet. Jag blev fackligt aktiv som polis när det kom ett nytt arbetstids- och pensionsavtal jag ville veta mer om.
– Nu är jag under introduktionsutbildning. Jag pendlar från Västerås eftersom jag har sambo och barn där.

En gång polis, alltid polis?
– Ja, de värderingarna är svåra att få ur. Jag gillar polisens gamla devis – skydda, hjälpa, ställa till rätta. Jag bär alltid med mig polislegitimationen av gammal vana.

Vem inom handeln skulle du vilja ge en bot?
– Den enda jag skulle vilja nypa i örat är vår kära statsminister. De nya Moderaterna som skulle ta hand om vanliga människor vet jag inte var de blev av.

Du är namne med fotbollslandslagets målvakt, något mer gemensamt?
– Det händer att folk frågar det. Men nej, jag är en person som inte ska ha med bollar att göra.