– Vi har fått höra att vi kan skicka in vårt cv och så, men man vet inte. Vi har jobbat fram till igår så jag har inte hunnit skicka in mitt än, men tänker så klart göra det, säger en av anställd som Handelsnytt pratat med.

Enligt konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson har den nya köparen ingen skyldighet att anställa de 18 som jobbade i butiken.
– Man kan ju hoppas att köparen vill anställa kunnig personal som kan barnbutikskonceptet, säger han.

180 anställda sades upp när Rexinus, som drev 12 av barnhuskedjans butiker, gick i konkurs i augusti. Nu har alltså Barnens Hus i Kungens Kurva köpts av Big Baby. Nya ägaren planerar att bygga om butiken och öppna igen vid årsskiftet. Då som Big Baby Kungens Kurva.

Övriga elva butiker har sålt sitt sortiment och lager till tre olika köpare. Enligt konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson är det troliga att inventarierna tas in i köparnas redan existerande verksamhet och att lokalerna går tillbaka till hyresvärden.

12 av 26 butiker gick i konkurs

Dessa har gått i konkurs

Svågertorp.
Burlöv.
Helsingborg.
Sisjön (Göteborg).
Karlstad.
I Stockholmstrakten är butikerna i Haninge, Arninge, Nacka Bromma, Barkarby och Infra City drabbad.

Butiken i Kungens Kurva har köpts av Big Baby.

De 14 franchisedrivna butikerna har klarat sig bra. Varken kassasystem eller varuförsörjning var kopplade till Rexinus.

Fakta:

Vad som gäller för anställda vid konkursDu är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller är arbetsbefriad.

Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen vanligtvis kommer. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas. Men det finns ett tak i lönegarantin som 2013 är fyra prisbasbelopp.

Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Har du en längre uppsägningstid enligt ditt avtal omfattas den inte av lönegarantin.

Du kan bara få lönegaranti under den period din uppsägningstid gäller.