Martin Schibbye och hans kollega Johan Persson, som också fängslades, har varit hemma i lite mer än ett år. Tiden har de bland annat använt till att skriva boken 438 dagar, som handlar hur de korsar gränsen mellan Somalia och Etiopien sommaren 2011 för att undersöka hur jakten på olja drabbar befolkningen i Odagenregionen. Och hur de kommer att spendera 438 dagar i fångenskap.

Boken gavs ut nyligen och i lördags, den 21 september, inleddes signeringskampanjen – på Linnea Schibbye Steiners jobb.
– Det kändes rätt i magen att ha första signeringen här. Linnea jobbar här och all personal har ställt upp så medan vi satt i fängelset genom insamlingar och genom att ta Linneas arbetspass så hon kunde resa ner. Vi känner oss mer hemma bland läsarna på en stormarknad än på glittriga galor, säger Martin Schibbye.  

På 5 timmar såldes 250 böcker.
– Roligast var en 15-åring som sa att detta var den första bok han ville läsa någonsin, säger Martin Schibbye.

Bakgrund

Anklagades för terroristbrott

Den 1 juli 2011 greps Linnea Schibbye Steiners man, Martin Schibbye och kollegan Johan Persson för att illegalt ha tagit sig in i det stängda området Ogaden i Etiopien. De satt i fängelse, mot sitt nekande åtalade för terroristbrott, i lite mer än ett års tid.