På Ica-butiken precis vid spärrarna på Stockholms t-central är det trångt mellan hyllorna. Här passerar ungefär 30 000 kunder i veckan. Också vissa som inte har för avsikt att betala för sig.
– Jag har fyra ögon. Jag ser allt, skrattar Dearna Pimanrat.
Hon jobbar mest kvällar. Snatterier är en del av hennes vardag. Vissa snattare konfronterar hon och ber dem lägga tillbaka varorna. Eller stoppar dem vid kassan. I fickan har hon både polislarm och väktarlarm. I butiken finns kameror från vilka bilderna ofta används vid polisanmälningar.

Dearna Pimanrat känner sig trygg på jobbet. Ser hon en snattare har hon nära till väktare och ordningsvakter. Sergels torg är ett känt tillhåll för missbrukare vilket gör att även polisen rör sig här regelbundet. Det som gör butiken extra utsatt gör den också extra skyddad. De anställda har strikta regler om att inte springa efter snattare. Ibland är det svårt. En del tjuvar är särskilt fräcka.
– En kvinna jag stoppade med väskan full sa att hon gick på universitetet och höll på med ett test hur personalen skulle agera. Men vi polisanmälde, säger Dearna Pimanrat.

Polisen besöker även butiken regelbundet för att prata om säkerhet och låta personalen ställa frågor. Och mellan varven tar handlaren in en säkerhetskonsult för att utbilda de anställda. För Örjan Josefsson, som driver Ica Nära Sergels Torg, är det viktigt att de anställda inte utsätter sig för fara. Men att som Handels förespråkar, inte få ingripa alls, tycker både han och Dearna Pimanrat är orimligt.
– Det är en signal till kriminella att det är fritt fram. Det är bättre att satsa på säkerhet och utbildning, säger Örjan Josefsson.