Mikael Sanfridson leder folkbildningssatsningen i förorten Skäggetorp.

Det säger Mikael Sanfridson som arbetar på ABF i Östergötland och han fortsätter:
– Om du är tvungen att gå till socialen en gång i månaden och vända ut och in på ditt liv, då kommer de att ha synpunkter på allt du gör och inte gör.

Och ett sådant samhälle vill han inte leva i, ett samhälle där en massa människor hamnar allt längre bort från jobb och ett ordnat liv och får allt sämre livsvillkor.
– Nej, alla ska ha möjlighet att leva ett bra liv, tycker han.

Mikael Sanfridson arbetade som busschaufför i 14 år innan han för drygt tio år sedan började jobbet på ABF. Sedan hösten 2011 har han lett ABF:s folkbildningssatsning i förorten Skäggetorp i utkanten av Linköping.
– Det är ett område med hög arbetslöshet, där många går på ekonomiskt bistånd från socialen, där många är nyinflyttade från andra länder.

Målet har varit att människor ska få verktyg för att klara sin vardag. Det har till exempel handlat om att ordna musikstudio för ungdomar, ordna möjligheter för vuxna att öva svenska, ordna träffar där man kan diskutera och byta erfarenheter om barnuppfostran och kurser om hur man hittar information om samhället på internet och hur man hittar vägen till ett jobb.

En annan viktig del av satsningen har varit att ge läxhjälp till områdets barn och ungdomar.
– Många är till exempel trångbodda och behöver ett ställe att komma till för att det helt enkelt inte finns plats att göra läxor hemma.

Arbetet i Skäggetorp innebär för Mikaels Sanfridsons del att han ser människor som växer varje dag, som han uttrycker det. I ABF:s satsning har han hittat ett verkligt roligt och meningsfullt arbete som ibland, i kampen för ett bra liv till alla, kanske också har inneburit lite oväntade utmaningar. Ett exempel var när de kom ett gäng unga kvinnor i 25-årsåldern och sa att de ville lära sig cykla.
– Då sydde vi ihop en kurs med till exempel information om trafikregler och tjejerna lärde sig att cykla. Att lära sig cykla innebär frihet, det kostar inget och det är ett snabbt och billigt transportmedel, säger Mikael Sanfridson.

Fakta

Mikael Sanfridson

Arbetsplats: Arbetarnas bildningsförbund, ABF, i Östergötland.
Ålder: 46 år.
Aktuell med: ABF:s satsning på folkbildning i Skäggetorp, Linköping.