1 september infördes ett nytt bonussystem för Ikeaanställda. Men det gällde till en början bara varuhuspersonalen. På Ikeas lager i Jönköping och Älmhult har man hittills bara fått ett lönetillägg som man haft sedan flera år.

Nu har Handels och Ikea förhandlat sig fram till en lösning. Lagerarbetarna får behålla lönetillägget. Utöver det får de bonus.
– Medlemmarna tycker det är väldigt positivt. På informationsmötet fick vi en applåd. Det är inte ofta, säger Ann Johansson, fackklubbens ordförande på lagret i Älmhult.
– Jag är helnöjd. Bättre än så kunde vi inte gjort det, säger Jonnie Lindblom, ordförande på Jönköpingslagret.

Bonusen baseras främst på Ikeas försäljning. Utbetalningen kan bli högst 130 procent av en månadslön per år. Alla anställda får samma procent, oavsett om man jobbar på lager eller varuhus eller vilka arbetsuppgifter man har.

Lönetillägget blir 9 kronor och 13 öre i timmen i Älmhult och 7 kronor och 2 öre i Jönköping. Det infördes för många år sedan som ett prestationstillägg, men nu ska alla få samma summa. Enligt facket ligger lagerlönerna på 140 till 160 kronor i timmen, före bonus.

Från Ikea hörs enbart positiva tongångar om överenskommelsen med facket.
– Vi är väldigt glada att vi hittat en bra lösning i en bra dialog med Handels. Inga medarbetare förlorar på detta, säger Pär Sundqvist, vd för Ikeas lagerverksamhet.

Läs tidigare artikel!