Klubborrdföranden Jyrki Koivisto och huvudskyddsombudet Lars- Åke Karlsson har jobbat sedan 2011 med att få igenom ett nytt sätt att fördela lönerna på Coops lager i Bro. I slutet på oktober kommer den första utbetalningen.
– Det här ger en jämnare fördelning av lönen på lagret. Förr kunde det skilja 40-50 kronor i timmen beroende på var på lagret du stod och jobbade. Men det här systemet har alla samma förutsättningar att påverka sin lön, säger Jyrki Koivisto.

På lagret får man lön på ackord. En viktig skillnad mot det gamla systemet är att mindre fokus läggs på den individuella delen. En större del av lönen baseras på hur mycket hela lagret presterar gemensamt.
– Vi behöver ju få en bättre helhet, en gemensam ansvarskänsla, inte minst med tanke på hur det går för företaget, säger Jyrki Koivisto.

Sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka jobbar de anställda på Brolagret med arbetsrotation. Det är en förutsättning för att lönesystemet ska fungera.
– Expedition (plocka order) är det som är tyngst och här gäller individuellt ackord. Tidigare jobbade vissa bara med det. En del slet ut sig för att tjäna så mycket pengar som möjligt, berättar huvudskyddsombudet Lars- Åke Karlsson.
Nu har man infört ett tak på det individuella ackordet. Presterar man över det går pengarna till den gemensamma potten. Dessutom ska ingen stå på samma ställe och jobba hela tiden.

Vid andra arbetsuppgifter på lagret gäller ackord som bygger på gemensam prestation. Här har man infört måltal som ska uppfyllas för att en extra summa ska betalas ut. Det ger ett jämnare tempo i arbetet tror både Jyrki Koivisto och Lars-Åke Karlsson.

De anställda på lagret har själva röstat igenom det nya lönesystemet. Även på lagret i Västerås har man röstat men valt att behålla det gamla systemet. Där har man å andra sidan helt nyligen infört arbetsrotationen.