– Folk är uppgivna. Det har inte riktigt landat än. Inte hos mig själv heller, säger Susanne Åhström som är klubbordförande på Media Markts butik på Bernstorp utanför Malmö.

När hon kom till jobbet i morse visste hon att hon hade ett möte med facket och arbetsgivaren. Det hade också gått rykten om att butiken skulle läggas ned eftersom den inte gått tillräckligt bra. Men beskedet som kom var hon inte beredd på. Att butiken skulle stänga samma dag. De anställda var arbetsbefriade och sägs upp.
– Strax efter tolv gick de sista kunderna och då stängde vi. De som ville fick stanna kvar. Ställa frågor och få sina uppsägningspapper på en gång. Annars kunde man välja att få dem hemskickade i stället.

Enligt Handels ombudsman i Malmö, Suzanne Jensinger, har Media Markt skött situationen korrekt. Även om det är ovanligt att man stänger en butik samma dag som personalen informeras. Varslet lades för en månad sedan.

Som en förklaring till att man inte informerat personalen tidigare ska svenska vd:n ha angivit erfarenheter av stölder och skadegörelse i butiker som fått nedläggningsbesked i andra länder.
– Det var väl kanske inte jättepedagogiskt, säger Suzanne Jensinger.  

Anna Sjödin, kommunikationsansvarig på Media Markt, skriver i ett mejl att det har tagit tid att få alla fackliga parter på plats. Därför har förhandlingarna har dröjt. När de väl var avklarade tyckte man inte att det var läge att hålla varuhuset öppet.  ”Det kan vara svårt för säljarna att sälja på ett normalt sätt, så att säga, när man precis har blivit varslad”, skriver hon i mejlet.

55 butiksanställda, sammanlagt 61 anställda, förlorar jobbet vid nedläggningen. Då varje Media Markt är registrerad som eget bolag finns ingen gemensam turordning med de andra två butikerna som finns inom Malmöområdet. De flesta har uppsägningstid, det vill säga får lön även om de inte jobbar, fram till sista januari. Två anställda som kommit upp i fyra månaders uppsägningstid får lön till 21 februari.