Ica och Åhléns är nu två av det 90-tal företag världen över som tecknat avtalet om brand- och byggnadssäkerhet för textilfabriker i Bangladesh. När Handelsnytt kontaktade dem i augusti var de inte redo och behövde utreda vad det skulle innebära.
– Vi har redan från början ställt oss bakom själva syftet med avtalet. I och med att bilden klarnat tog vi beslutet att signera, säger Maria Smith, chef miljö och socialt ansvar på Ica.

Ikea är ett av de företag som inte vill skriva under. Man hänvisar till att man redan har en uppförandekod för leverantörer.
– Den är mer ambitiös och täcker utöver byggnadsstabilitet och brandsäkerhet, även medarbetarnas rättigheter och miljöhänsyn, säger Jeanette Skjelmose, Ikeas hållbarhetschef.

13 november bjuder Utrikesdepartementet, UD, in företag som importerar kläder och textil från Bangladesh till ett möte för att informera om avtalet. De hade ett liknande möte i juli.
– Klart vi hade hoppats att fler skulle skriva på då, men jag tror att fler kommer göra det nu. Vi kan inte tvinga dem, men utnyttja vår möjlighet att informera och rekommendera, säger Bengt E Johansson, CSR-ambassadör på UD.

Handels ordförande Lars-Anders Häggström skrev tillsammans med Anders Ferbe från IF Metall en debattartikel i Aftonbladet på världsdagen för anständiga arbetsvillkor. ”I dag // uppmanar vi också via brev berörda företag att ansluta sig till avtalet om brand- och byggnadssäkerhet. Därmed utgår vi också från att de gör det”, skriver de.

Fakta

Femårigt avtal för ökad säkerhet 

• Säkerhetsavtalet för arbetare på textilfabriker i Bangladesh upprättades i våras efter att en fabrik rasat och över 1 100 arbetare omkom.
• Det internationella avtalet togs fram av de globala fackliga organisationerna Industri All Global och Uni.
• Avtalet är femårigt och ska förbättra brand- och byggsäkerheten genom bland annat oberoende inspektioner och att de anställda får vägra farligt arbete.
• Några som skrivit på är H&M, Hemtex, Ica, Kappahl, Lidl, Lindex, Zara och Åhléns. Några som inte anslutit sig är Gina Tricot, Ikea, Intersport, MQ, RNB och Stadium.