Ulrika Andersson tog rodret som ordförande i styrelsen på fem anställda. Hon jobbade senast på Åhléns, har varit med i Handels ett tag, men aldrig varit fackligt aktiv.
– Men jag har alltid tyckt att frågorna är viktiga och tänkte att man måste prova. Det ska bli kul att jobba fackligt på en stor arbetsplats, med många att hjälpa. En fördel är att alla i klubben är nya. Vi slipper inkörda spår.

Runt 110 personer är anställda som säljare på varuhuset. Handels har fått hålla en fyra timmars facklig introduktion för dem gruppvis, och gått igenom saker som varför man ska vara medlem och vad ett kollektivavtal är. Målet både från Handels och Ikea var en fackklubb före öppning.
– Vi förväntar oss att klubben växer. Vi har fått vibbar om att fler är intresserade av att ta uppdrag, men att de vill fundera, säger Robin Andersson som jobbar på Ikea i Örebro och är en av dem som hållit i fackintroduktionerna.

På Ikea i Uddevalla bildade man också fackklubb innan varuhuset ens öppnat. Där var det till och med konkurrens om uppdragen. Läs här!

Fakta

19:e varuhuset

• Borlänge är det 19:e Ikeavaruhuset i Sverige, och ett av världens mest centrala med gångavstånd från Borlänge centrum.

• Före öppningen ordnades en förhandsvisning för kunder. Den blev fullbokad direkt, 270 personer kom. De anställda agerade guider och bjöd på en trekilometerspromenad runt om i varuhuset.