Hamleys får till slutet av november på sig för att sätta sig in i vad ett kollektivavtal skulle innebära för verksamheten.
– Vi kan inte vänta någon längre tid, våra medlemmar är angelägna om att få samma villkor som andra butiksanställda. Hamleys är ändå en ny stor arbetsgivare på väg in i Sverige, säger Karin Jungerhem, ombudsman på Handels förbundskontor.

Den engelska leksakskedjan Hamleys öppnade sin första svenska butik i Nacka i oktober förra året. Efter det har man öppnat också i Malmö och Täby. Personalen får inte ob-ersättning för kvälls- och helgarbete.
– Det är vi fullkomligt öppna med när vi anställer. Vi har högre timlön i stället, säger Kenneth Nørgaard, vd för de nordiska Hamleys-butikerna.
Han vill inte svara på fler frågor eftersom företaget är i förhandlingar med Handels.
– Vi har inte tagit något slutligt beslut hur vi ska göra i framtiden.

Den högre grundlönen kompenserar inte vad ob-ersättningen enligt kollektivavtalet skulle ge, enligt Handels.
– Inte fullt ut. Butikerna har öppet till 20 och har mycket personal inne på kvällar och helger, säger Karin Jungerhem.

Fakta

40 butiker i världen

• Hamleys har nära 40 butiker världen över.

• I oktober 2012 öppnade den första butiken i Sverige, i Nacka. Nu finns man också i Malmö och Täby. Hamleys har drygt 50 hel- och deltidsanställda i Sverige, plus extrapersonal på helger.

• När Hamleys söker butikspersonal efterfrågar man erfarenhet från underhållning, som sångare, skådespelare eller från cirkus. I butiken klär de anställda ut sig till olika karaktärer.
 
• Butiken på Regent Street i London är en av världens största leksaksbutiker med sju våningar.