– Inhyrning bör inte användas permanent och det är precis vad de gör nu. De ersätter fast anställd personal med inhyrda. Och det är alltid ledsamt när arbetskamraterna sägs upp, säger Jessica Moya, som jobbar på lagret.

Enligt DHL:s platschef Lars Norlander beror uppsägningarna på att företaget måste effektivisera arbetet.
– I den hårda konkurrens som råder måste vi hela tiden se över vår konkurrenskraft och utveckla verksamheten. Vi kommer behöva varsla 25 personer om uppsägning. Kärnverksamheten kommer fortsätta att drivas i egen regi, men den del av verksamheten som är svårare att förutse och planera kommer huvudsakligen att skötas av inhyrd personal, säger Lars Norlander, DHL:s platschef.

2009 rådde samma situation på lagret. Då var det Lagena som sa upp anställda och istället tog in inhyrd personal. Den gången gick lagerarbetarna ut i vild strejk.
– Det rör upp många känslor det här. Jag vet inte vad som kommer hända nu, säger Jessica Moya.  

Handelsmedlemmar på Lagena har varit drivande inom Handels för att få till en begränsning av hur företagen kan anlita bemanningsföretag. Jessica Moya säger att hon är för ett förbud av bemanningsföretag på lång sikt. Men kan på kort sikt se en uppdelning på 90 procent egen fast anställd personal och 10 procent som har visstidsanställningar, jobbar deltid eller är inhyrda.
– Det går att få en så kallad flexibilitet med fast anställd personal. Med schemaändringar och skift. Om det finns en vilja, säger hon.

Samtidigt pågår en tvist på Lagena. Innan DHL tog över driften av lagret omfattades lagerarbetarna av Handels kollektivavtal. Men DHL har avtal med Transport därför menar Transportarbetarförbundet att de anställda ska vara medlemmar hos dem. Handels håller inte med.  Nu ska LO avgöra frågan. Fram till dess gäller Transports kollektivavtal. Men lagerarbetarna vill inte ha Transports avtal och är därför fortfarande medlemmar i Handels.
– Vi lever på hoppet om att få vara kvar i Handels och behålla Handels avtal, säger Jessica Moya.

Bakgrund:

Vild strejk bröt ut 2009
Sommaren 2009 gick anställda på Lagena ut i vild strejk i protest mot att Lagena varslat anställda om uppsägning samtidigt som de ökade antalet inhyrda.  De strejkande stämdes i Arbetsdomstolen, AD. Lagena drog sedan tillbaka stämningen. Strejken varade i fyra dagar, då beordrade AD de strejkande lagerarbetarna att gå tillbaka till arbetet. I slutändan lev 26 lagerarbetare uppsagda. Från början låg varslet på 33 personer.

Fakta:

Lagena är en vin- och spritgrossist

På lagret lagerhålls och hanteras vin och sprit för vidare distribution till systembolag och restauranger. DHL sköter sedan februari i år driften av verksamheten i Jordbro. Här jobbar 82 personer, runt 70 arbetar på lagret. Även i dag anlitar DHL bemanningsföretag. Antalet variera över året, men i snitt är 10 till 20 personer inhyrda per dag.