Sedan slutet av oktober har butiken öppet 05–23 på vardagar. Personalens arbetstid börjar i samma stund som butiken öppnar.
– I morse stod två kunder och väntade när jag kom till jobbet klockan fem, berättar Liselott Fors som arbetar i butiken.
Förut, när butiken öppnade klockan 7, började personalen klockan 6.
– Då städade vi butiken före öppning, nu gör vi det på annan tid, säger Liselott Fors.

Kunder saknas inte. Anställda i gruvindustrin tittar in för att handla före dagskiftet eller efter nattskiftet.
Öppettiderna 05–23 på vardagar går långt utöver Handels policy om att inte acceptera öppettider utanför ramen 08–21. De strider dock inte mot arbetstidslagen, som innehåller förbud mot nattarbete mellan midnatt och klockan fem.

Handels ombudsman Fredrik Glans ska göra en skyddsrond i butiken när personalen vant sig vid arbetstiderna. Han har också kontaktat Gällivare kommun för att diskutera om samhället är anpassat för kraven på ökad tillgänglighet i servicesektorn.
– Finns det kommunikationsmedel och barnomsorg på dessa tider? Annars är arbetsmarknaden inte öppen för alla, säger Fredrik Glans.

De sex anställda har fått fler timmar på schemat i och med utökningen. Liselott Fors är morgonpigg, har promenadavstånd till jobbet och en sambo som lämnar sonen på dagis. Hon har inget emot att börja i ottan.
– Det går bra. Så vitt jag vet var ingen anställd emot förändringen.
Om erfarenheterna från Gällivare blir goda har Coop Malmfälten planer på att öppna tidigare i fler butiker.

Udda arbetstider är något av en specialitet för Coop Nära Gällivare. Sedan två år tillbaka har butiken skiftschema där man jobbar sju dagar i sträck och sedan är ledig sju dagar.