Alla steg räknas, både på jobbet och privat. Tävlingen har gjort att man tänker på sin livsstil, käkar mer frukt. Några går till med under middagen, säger Jimmy Persson. Bakom honom Si Lien Nguyen Bild: Martin Lindeborg

Jimmy Persson och Si Lien Nguyen på  Ica Malmsborgs i Malmö ger inte mycket för 5:2-dieten. I stället räknar de steg i Korpens stegtävling. Ett säkert kort för bättre hälsa, tycker de.

Förra året samlade några på Ica Malmborgs på Mobilia i Malmö vardera ihop mer än en miljon steg på sex veckor. Butiken vann Korpens stegtävling.  I höst ställer ett gäng därifrån upp i friskvårdstävlingen för femte året i rad. Alla steg räknas, både på och efter jobbet. Stegen på jobbet räcker inte långt i tävlingen, inte ens om man till exempel jobbar i frysen och går mycket på arbetstid. Det krävs att man tar promenader, joggar eller motionerar på annat sätt även på fritiden.
– Tävlingen kommer perfekt inför vintern. Det kan vara svårt att komma igång när man degat till under semestern, säger Jimmy Persson.

Mellan 30 och 40 av butikens anställda brukar delta. De tävlar både individuellt och i lag. Jimmy Persson är med i laget Golvet. De andra tre lagen är Kassan, Färskvaror och Kontoret. Vinnarlaget brukar snitta 20 000 steg per dag.
– Alla som är med taggar varandra. Man kan också vinna fina priser, berättar Jimmy Persson som anmält sig till stegtävlingen för andra gången.

Den tid när han spelade tennis är avlägsen och de omkring 10 000 steg han tar på jobbet känns inte tillräckligt. Han vill komma igång med regelbundna kvällspromenader också. Stegtävlingen är ett tillfälle att tänka genom sin livsstil.
– Många käkar mer frukt. Och många går till och med på middagen, säger Jimmy Persson.

Hälsotrappan – för din egen skull står det på en dörr. Trappan leder upp till kontoret. Si Lien Nguyen går upp för trappan med energiska steg.
– Ska du vinna, säger Si Lien Nguyen med glimten i ögat när hon får syn på Jimmy Persson i trappan.

Si Lien Nguyen jobbar i kassan och tar inte många steg på arbetstid. Ändå når hon alltid på en topplacering i tävlingen. Si Lien Nguyen är allt annat än en soffpotatis när tävlingen inte pågår. Efter jobbet springer hon gärna en runda eller kör ett styrketräningspass. Flera gånger i veckan. När hon jobbar eftermiddag eller kväll motionerar hon på förmiddagen.
– Jag vill vinna när jag tävlar. Jag har vunnit sängkläder och presentkort på massage. En gång vann jag ett presentkort på 1 500 kronor.

Tävlingen gör att Si Lien Nguyen tränar mer än vanligt. Joggingturerna och träningspassen varvar hon med promenader tillsammans med sin mamma.  
– Det är kul att vara med, säger hon och skyndar tillbaka till kassan.

Butikschefen och Ica-handlaren Jerry Rosengren lever som han lär. När han körde igång en intern tävling om vem som lyckades gå ner mest i vikt var det han själv som vann med 6,2 kilo.
– Först och främst ska det vara kul och trevligt att vara med. Gemenskapen blir bra och man mår bättre, säger Jerry Rosengren.

När tävlingen avslutas håller Jerry  Rosengren tal och delar ut priserna från en scen uppbyggd av lastpallar. Vinnaren av hela tävlingen får en cykel. De tävlande mår bättre, sjukfrånvaron minskar och sammanhållningen stärks. Och tävlingen blir ett kul samtalsämne.
– Det är bra att chefen är med, säger Jimmy Persson som tror att det medför att fler tar tävlingen seriöst.

Hittills har 22 anmält sig till höstens stegande. Efter lite övertalning brukar listan bli längre.
– Lite piska behöver man. Men man blir piggare rent mentalt när man väl kommit igång, säger Jimmy Persson.

Fakta:

Stegtävlingen

Företag och organisationer över hela landet tävlar om vem som tar flest steg.

Stegräknare som registerar stegen varje gång man tagit minst sju steg i sträck används.

Man tävlar både som lag och individuellt, och mot lag i den egna branschen.

Anmälan görs på www.steg.se. Där finns idéer om hur man kan lägga upp friskvårdstävlingen på sin arbetsplats.

Ica Malmsborgs

70 anställda

17 av 70 jobbar heltid. 53 av 70 jobbar på deltid.
Personalen som jobbar kvällar och helger rycker in inför storhelger. Extrapersonal brukar inte tas in.

Butiken är öppen 8-21 alla dagar.

Anställda på  Ica Malmsborgs i Malmö har subventionerat gymkort och nikotintabletter för den som vill bli kvitt tobaks- eller snusbegäret.

Under stegtävlingsveckorna lottas presentkort på massage, biocheckar, resväskor och regnkläder ut.