Och det fanns en del som klubben kunde ta tag i, visade det sig snart.
– Vi ville till exempel ha fler timmar på anställningskontraktet. Vi var några som inte kände att vi klarade oss på lönen, säger Tanja Carlson.
Under en period hade hon till exempel bara 14 timmar på sitt kontrakt.
– Det blev väldigt stressigt. Man hoppades hela tiden, hemskt nog, att någon skulle bli sjuk eller att någon skulle ta semester och att man själv skulle bli den som blev tillfrågad om man kunde ta tiderna. Runt jul till exempel, kunde man till och med hoppas att det skulle bli magsjuka och att man själv skulle ha bra immunförsvar så att man kunde jobba.

2009 tog Tanja Carlson på sig ansvaret som ordförande för klubben. Och de fackliga uppdragen blev fler. I oktober åkte hon som Handels ungdomsrepresentant på en internationell facklig konferens i Argentina som arrangerades av Uni Global Union.
På konferensen mötte hon representanter från fackliga organisationer över hela världen. Och det var speciellt ett möte med en representant från Colombia som gav ett särskilt starkt intryck.
– Hon sa att ett liv i hennes land inte var värt så mycket. Och det var så starkt, att man fortsätter att kämpa trots att man riskerar sitt eget liv, att man fortsätter våga och att man orkar. Inte för att man själv kanske kommer att få det bättre utan för att man hoppas att ens barnbarn kanske någon gång i framtiden kommer att få det.

Det mötet och andra möten på konferensen gav Tanja Carlson ett nytt perspektiv på sitt fackliga arbete i Sverige.
– Det kändes hemskt att säga att vi har problem ens, att jag inte får ut ett anställningsbevis med tillräckliga många timmar på jämfört med att man blir mördad om man jobbar fackligt. Det är enorma kontraster.

Nu, efter konferensen och hemma igen, tänker hon att det givetvis finns många viktiga saker att kämpa för i Sverige också, till exempel när det gäller osäkra anställningsvillkor. Men med erfarenheterna från Argentina i bagaget tycker hon också att det arbete som Handels gör för att stödja fackligt arbete runt om i världen är särskilt viktigt.
– Jag vill att alla ska klara sig på sin lön, precis som att jag vill att jag själv ska klara mig på min lön, säger Tanja Carlson.

Fakta

Tanja Carlson

Ålder: 28.
Arbetsplats: Butiksmedarbetare på Ica Munken i Skara men just nu tjänstledig för att vikariera på Handels avdelning i Trollhättan.
Aktuell: Representerade Handels på facklig konferens i Argentina, arrangerad av Uni Global Union, de handelsanställdas yrkesinternational.