– Arbetsgivaren har satt detta i system. Unga människor har utnyttjats. Deras ekonomi har knäckts då de inte fått betalt och de har tvingats köra i livsfarliga bilar. När de påtalat detta, har de blivit kränkta och hotade. Det är helt oacceptabelt, säger Bo Villner, jurist på LO-TCO rättsskydd fackets juristbyrå.

Han driver de totalt fem stämningarna som företaget har emot sig (se Verksamheten har drivits i två former). En av stämningarna gäller Maria Bohjort, 22 år.
Via Arbetsförmedlingen fick hon veta att Konfektyrboden sökte folk för att köra ut kokosbollar och mums-mums till butiker. Hon fick jobbet. Första två veckorna var företagets bil trasig så hon fick använda sin egen bil. När bilen väl lagats fungerade bromsarna dåligt och den var svårstartad.
– Ibland fick man ta till startkablar, säger hon.

När Maria Bohjort hörde att tidigare anställda inte fått lön ringde hon Skatteverket.  Företaget var inte registerat som arbetsgivare. Maria Bohjort gick till sin chef.
– Han fick ett raseriutbrott, skrek och hotade.

Första månaden fick hon sin lön. Andra månaden fick hon bara drygt 700 kronor. Hon konfronterade återigen chefen.
– Han sa bara att jag fått rätt lön. Då kontaktade jag facket.

Ärendet hamnade på ombudsmannen Maria Andersson-Nordströms bord.
– Nog har man varit med om arga arbetsgivare. Men det här är det värsta jag varit med om. Han var mycket hotfull, säger hon.

Chefen kallar sin anställda Maria Bohjort bland annat för ”liten bunögd blondin” som inte går att lita på och ”kriminell” i mejl till ombudsmannen Maria Andersson-Nordström. Även ombudsmannen hotas. ”Du har väl hört vikingarnas låt Guldbruna ögon… Dom skulle nog inte vara så djävla guldbruna om vi ville ta till hårdhandskarna”.

Handels har nu stämt företaget. Totalt har fem stämningar gjorts, fyra om utebliven lön. Hotet mot en av de anställda resulterade i en stämning för föreningsrättskränkning.

I stämningarna framgår att företagaren anser att de anställda haft sin anställning i ett annat bolag som har sitt säte i London. Enligt Bo Villner är det lögn.
– Klart han vill frångå ansvar. Men vi har full bevisning.

Fakta:

Verksamheten har drivits i två former
Verksamheten drivs av två arbetsgivare, dels företagaren (chefen) själv, dels i bolagsform, Konfektyrboden AB. Tre av stämningarna är gentemot företagaren. Två av stämningarna är emot Konfektyrboden AB. En av de anställda har varit anställd av bolaget, övriga av företagaren själv.

Källa: Stämningsansökningarna samt anställningsavtal.

Fakta:

Spara lönebesked
Arbetsgivare ska vara registrerade hos Skatteverket. Bara då kan man vara säker på att skatteavdraget är korrekt och inte hamnar i arbetsgivarens egen ficka.

Som anställd är det viktigt att spara lönebeskedet. Då syns hur mycket skatt som dragits. Annars kan man bli skyldig att betala skatten om företaget inte gjort det.

Konfektyrboden AB har inte varit registerad som arbetsgivare hos Skatteverket under den tid som stämningarna gäller. Enligt Bolagsverket var arbetsgivaren vd i Konfektyrboden under den tid som stämningarna gäller.

Källa: Skatteverket och Bolagsverket.