Anställda på Ica Kvantum i Stenungsund, mellan Göteborg och Uddevalla, har mått dåligt på jobbet länge. I mars förra året anmälde Handels butiken till Arbetsmiljöverket, AV.  I september i år gjorde AV ett återbesök. Då krävde myndigheten att en oberoende utredning av arbetsmiljön skulle göras, eftersom problemen fanns kvar. 

Utredningen är nu klar. 62 anställda har intervjuats. Många anser att det är en person i ledningen som, med sitt stora kontrollbehov och extremt hårda krav på lojalitet, står för den dåliga arbetsmiljön. Medarbetarna känner sig otillräckliga, upplever stress, får ont i magen och kroppen. Många säger att de hade slutat om det inte var för den goda stämningen bland medarbetarna.

Enligt handlaren har man jobbat med att förbättra arbetsmiljön sedan facket kopplades in förra året. Det arbetet ska fortsätta.
– Vårt mål är att uppnå en bra arbetsmiljö och att vårda den framöver, skriver Ica-handlaren till Arbetsmiljöverket.

Patrik Bohman, ombudsman på Handels i Trollhättan, tror att det kan  fungera denna gång.
– Det kan börja gå åt rätt håll. Man vill blicka framåt. Det är en bättre stämning nu än på länge säger Patrik Bohman.

Arbetsmiljöverket ska fatta beslut om hur de ska gå vidare inom kort.

Bakgrund:

Långvarig konflikt

I mars förra året anmälde Handels Ica Kvantum i Stenungsund för bristande arbetsmiljö. En person i ledningsgruppen upplevdes som hotfull och labil. Butiken är stor och har runt ett 50-tal anställda. Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen och hotade med böter om inte arbetsmiljön förbättrades. Problemen fortsatte och i september i år krävde Arbetsmiljöverket att en oberoende utredning skulle göras. Den är nu klar.