– Vi måste vara mycket mer noggranna när vi skriver avtal med leverantörer, säger marknadschefen Stefan Axelsson.

Facket har i dag fyra stämningar mot Konfektyrboden som levererar exempelvis koksbollar och mums – mums till butiker. Tre av stämningarna gäller utebliven lön. En rör föreningsrättskränkning, där en anställde blivit hotad efter att ha vänt sig till facket för hjälp.

Att Konfektyrboden över huvud taget fått leverera varor till Coop-butikerna i Luleåtrakten förklarar Stefan Axelsson med att företagets papper såg ut att vara i ordning.
– De fyllde i Coops centrala checklista. De sa att de hade likvärdiga villkor som kollektivavtalets, men att de saknade avtal eftersom de inte hade anställda utan bara familjemedlemmar som jobbade för dem. Vi hade ingen anledning att misstänka några oegentligheter, säger han.

Avtal skrevs i juni. I slutet av sommaren fick Coop Norrbotten höra att det inte stod rätt till på företaget, bland annat att företaget visst hade anställda. Då beslöt man att granska dem ordentligare.
– De hade inte betalat skatt och fått sin F-skattesedel indragen, säger Stefan Axelsson.

När Coop Norrbotten fick veta att facket skulle stämma företaget avslutade man samarbetet direkt.
– Det här har lärt oss att vi måste vara mycket mer noggranna när vi skriver avtal med leverantörer, säger Stefan Axelsson.