De som varit Ikeaanställda i fem år kommer varje år få en insättning till sin pension. Alla får lika mycket oavsett position och lön. De som jobbar deltid får dock pengarna omräknade till arbetstiden.
– Det är ett rättvist system, en varuhuschef får lika mycket som en medarbetare. Det är extra bra för vår bransch med många deltidsanställda som har svårt att få pengarna att räcka vid pensionen. En tusenlapp varje år är värd mycket, säger Johan Hagman i Handels centralfackliga grupp inom Ikea.

Varken facket eller Ikea kan säga vilka summor det kommer röra sig om för den enskilde. Till en början har man satt av 100 miljoner euro till anställda över hela världen, sen bestäms summan från år till år utifrån lönsamheten. Minimikravet är att resultatmålen nåtts.

Det nya lojalitetsprogrammet kallas Tack! Det är inte de anställda som ska tacka Ikea, utan Ikea vill säga tack till de trogna. Belöningen till trotjänarna ska inte ses som att det är svårt att få folk att vilja jobba kvar annars.
– Inte alls. Vi har väldigt långvariga medarbetare och vill visa vår uppskattning för deras lojalitet och engagemang, säger Sara Paulsson, pressansvarig på Ikea.

Första insättningen till de anställda sker hösten 2014. Man får inga pengar i handen, de betalas ut när den anställde går i pension.

Fakta

Också tjänstepension 

Ikeas pensionsprogram ska inte förväxlas med tjänstepensionen.

Förutom allmän pension har runt 90 procent av Sveriges anställda tjänstepension. Arbetsgivaren sätter in 4,5 procent av lönen varje månad.