Inom en tvåårsperiod ska Rustas lager i Nässjö och Landsbro utanför Vetlanda stänga. Hösten 2015 öppnar det nya i Norrköping. Det blir kedjans enda lager.

De 92 anställda i Nässjö och 45 i Landsbro erbjuds följa med. Ismar Hajdarevic som är fackklubbens ordförande i Nässjö tror att många kommer flytta de runt 17 milen eftersom alternativet är att bli utan jobb i en kommun med dystra arbetslöshetssiffror.
– Jag kommer nog hänga med. Norrköping är större och det tar bara en och en halv timma med X2000. Trivs man inte kan man alltid flytta hem. Självklart är det svårare för dem med familj, men det är schyst av företaget att vara ute i god tid.

För att lära känna sin eventuellt nya hemstad bjuder Rusta de anställda på två dagar i staden. I vår får de ta med familjen och besöka Kolmården, få en guidad tur och information från kommunen. Nästa vecka kommer kommunrepresentanter till lagren för att prata om boende, skola och omsorg. Rusta ser också över någon form av flytthjälp.

Företaget slår ihop sina lager dels för att man behöver mer utrymme, dels för att läget är bättre, nära en hamn och nära Mälardalen och Stockholm med flest butiker.
– Vi hoppas att så många som möjligt flyttar med, än vet vi inte alls hur många som är intresserade. På sikt behövs 300 medarbetare i Norrköping, säger Cecilia Gärdestad på Rustas presstjänst.

Fakta

70 varuhus utanför city 

Rusta har drygt 70 varuhus i Sverige. Alla ligger utanför stadskärnan för att få lägre hyra och fler parkeringsplatser.

Norrköping är känd som en bra lagerstad med närhet till järnväg, motorväg och hamn. Det finns etableringsmark, en logistikutbildning och forskning. Exempel på andra stora lager är Stadium och Martin & Servera.