Det handlar förstås om restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Den borgerliga regeringen har ju sänkt båda. Vad det haft för effekt är oklart, men så sent som i slutet av december gav IFAU ut en rapport där man konstaterade att effekten på sysselsättningen av sänkta arbetsgivareffekter var liten. Men dyr.

Men jobbar du på Max eller i något annat servicejobb är det kanske snarare detta du bör fundera på:
1. Vad har jag för slags anställning?
2. Hur mycket får jag jobba?
3. Vad händer om jag blir sjuk eller arbetslös?
Svaren på de frågorna kanske inte är så upplyftande. Så här kan de se ut:
1. korta inhopp på visstid,
2. går inte att beräkna i förväg, eftersom schemat inte är fast
3. sjuk eller arbetslös, men då får jag ju knappt några pengar alls!

De pengar som ”försvinner” när man sänker skatter måste ju tas ut någon annan stans, till exempel genom sämre allmänt välfärdssystem. 

Ett av de utpekade partiernas ledare, S-ledaren Stefan Löfvén, tar i alla fall Max-brevet med ro – ”Jag är inte helt säker på att de (Max-anställda) prioriterar skattesänkningar före jobb, skola och välfärd, säger han till Aftonbladet.

Men kanske Max har anledning att oroa sig över hur potentiella kunder reagerar om de får höra om brevet. Det är ändå ganska många i Sverige som är missnöjda med regeringens politik. De kanske hellre väljer andra hamburgare.
 
Fotnot: I slutet av denna månad kommer Konjunkturinstitutet med en rapport om vad restaurangmomsen gett för effekter.