Strax därefter slås en 16-årig tjej ned av två okända män efter ett SSU-möte där hon talat. Hon funderar på om hon ska våga vara med i SSU längre.
Det är två fruktansvärda, men aktuella, exempel på hur främlingsfientliga krafter beter sig för att skrämma vanliga människor.

Tyvärr finns det de som måste ge sig på andra för att känna sig starka. De blir fler när samhället är i kris, när de sociala skyddsnäten får för stora maskor, när arbetslösheten blir för stor. Och såklart blir de som hotas rädda och drar sig tillbaka.
Men det finns goda krafter. Tänk på alla de helt vanliga människor som strax före jul gick tillsammans i Stockholmsförorten Kärrtorp. Som satte ner foten och sa NEJ, vi vill inte ha några rasister här. Sympatidemonstrationer hölls i många andra städer runt om i landet. Och det fortsätter, även om det inte märks så mycket i media längre.
I år är det val till våra folkvalda församlingar, EU-parlamentet, riksdag, kommuner och landsting. Då måste vi fundera på vilket samhälle vi vill ha. Hög arbetslöshet, framför allt bland unga, brist på kompetent arbetskraft, en skola i kris och ett välfärdsnät med stora maskor?
Nej, det måste inte vara så. Politik handlar om att välja väg. Det går att skapa jobb genom att bygga och rusta bostäder, vägar och järnvägar. Eller genom att ge mer pengar till kommuner och landsting så att de kan satsa på skola, vård och annan omsorg.

Vad politiker gör beror på vilken ideologi de har. Är det viktigaste individuell frihet och fria marknadskrafter, ja då får man ett samhälle där möjlighet att göra privat vinst kommer först. Där det är fritt fram att starta, köpa, sälja och lägga ned skolor utan långsiktighet. Där arbetsmarknadspolitik består av coacher som lär folk att söka jobb – inte att skapa jobb som går att söka, eller att hjälpa folk att bli kompetenta för de jobb som finns.
Är allas lika värde och solidaritet det viktigaste, då väljer politikerna en annan väg. Då skapar man jobb genom att bygga välfärd, då hjälper man dem som inte har någon utbildning eller har fel utbildning att få rätt kompetens för de jobb som finns.
Om samhället ger jobb och trygghet försvinner utanförskap och elände som är grogrund för främlingsfientliga krafter. Då slipper folk bli trakasserade för att de öppet värnar om allas lika värde och solidaritet.