Amanda Alvarsson laddar inför Yrkes-SM i visual merchandising.

Intresset för att skapa inbjudande miljöer har Amanda Alvarsson i blodet.
– Hela min familj är inredningsintresserade och vi har alltid hållit på och fixa hemma, berättar hon.
Amanda Alvarsson är 20 år. Efter gymnasiet gick hon bland annat en utbildning till livscoach.
– Men jag hoppade av. Och så var elever från Enreprenörskolan i den inredningsbutiken jag jobbar i och gjorde skylten. Då fick jag höra om det här med visual merchandiser. Det tyckte jag lät kul så jag sökte utbildningen.

Det är från Entreprenörskolan  som hon nu har handplockats till att ställa upp i Yrkes–SM i Umeå i maj.
– Det känns spännande och lite läskigt. Eftersom ingen har tävlat i det här förut vet vi ju inte vad exakt vi ska göra och hur domarna ska döma.

Det är första gången butikskommunikatörer, som de också kallas, är med och tävlar i Sverige. I internationella yrkestävlingar har de varit med förr. En visual merchandiser jobbar till exempel med skyltning och exponering av varor i butiken. Att få kunden sugen på att köpa vad den ser helt enkelt. Tidigare har handelsyrkena bara representerats av floristerna i Ykes-SM.

Hur hon ska förbereda sig vet Amanda Alvarsson inte heller riktigt än. Men hon får gott om träning i vardagen. På sitt jobb i inredningsbutiken och så hemmafixar hon en hel del själv.
– Det blir mycket handla på loppis och göra om. Kanske måla eller klä om möbler. Hemma har jag och min sambo en ganska lantlig stil. Mycket naturmaterial. Hemtrevligt. Men när jag jobbar varierar jag mig ganska mycket och tycker att det är kul att pröva många olika stilar.
– I framtiden drömmer jag om att ha en egen inredningsbutik. Men jag skulle också gärna göra inredning för fotografering för till exempel tidningar.

Om Amanda Alvarsson och hennes tävlingspartner vinner SM får de åka vidare till EM i Frankrike. Men hur chanserna ser ut törs hon inte sia om.
– Jag vet ju inte hur det kommer vara och hur bra de andra är. Men det ska bli jätteroligt och en upplevelse.

Amanda Alvarsson

Ålder: 20
Gör: Går första terminen på tvåårig utbildning till visual merchandiser på Entreprenörsskolan i Leksand och jobbar på inredningsbutiken CT Home i Insjön.
Talang: Är kreativ och bra på att jobba med sina händer. Gillar att göra själv och klär gärna om möbler och liknande.
Framtidsdröm: Att öppna egen inredningsbutik någon gång. Men innan dess vill jag nog jobba i butik eller med att styla för fotografering.
Aktuell: Tävlar i Yrkes-SM i visual merchandising.