Hur man preppar för ett 42-kilometerslopp i öknen?
– Jag har löptränat och cyklat, men är inte så vältränad. Man kan välja en kortare sträcka, säger Valentina Bäckerstam.

Hon är en av sju anställda och medlemmar i föreningen Emmaus Björkå som ska springa Saharamarathon 24 februari. Men det är inte främst för den idrottsliga prestationen. Det är tolfte gången loppet ordnas för att rikta uppmärksamheten mot Västsahara, ett land ockuperat av Marocko sedan 1975.
– Loppet går mellan flyktingläger i Algeriet. Efter ockupationen flydde många dit och har inte kunnat återvända. Det är verkligen en bortglömd fråga i Sverige som är viktig att ta upp.

Till vardags jobbar Valentina Bäckerstam på Emmaus Björkås lager i Göteborg, med att sortera och prismärka kläder som ska säljas i föreningens secondhandbutiker.

Sällskapet åker på fredag och stannar en vecka. Efter maratoninsatsen ska de bo hos familjer i flyktingläger.
– Emmaus skickar skor till lägren och har ett direkt kontantstöd. Det ska bli spännande att se hur hjälpen kommer fram. Det ger jobbet på lagret en annan mening.

Fakta

Driver secondhandbutiker

Föreningen Emmaus Björkå driver secondhandbutiker i Göteborg, Borås, Halmstad och Malmö. Genom överskottet stöder man befrielserörelser, engagemanget för ett fritt Västsahara är ett av projekten.

Emmaus Björkå är en av Emmaus fristående föreningar som finns i hela landet. Föreningen har runt 120 anställda och kollektivavtal med Handels. Men villkoren för Emmaus anställda skiljer sig åt beroende på var i landet man jobbar.

Emmaus Björkå tar inte partipolitisk ställning och har ingen religiös anknytning.

Läs mer om Saharamarathon här!
Läs mer om Emmaus och villkoren i secondhand-branschen här!