– Vi är så tacksamma för alla som har hjälpt oss att sprida det här, säger Manuel Elowssons arbetskamrat Mai-Britt Hall, som är en av dem som hjälpt honom med att nå ut i sin jakt på en passande donator.

Manuell Elowsson lider av akut leukemi och är i behov av en stamcellsdonator. Att hitta en sådan är problematiskt eftersom han är från Colombia och har en genetisk uppsättning som är ovanlig i Europa. Det innebär att det är svårt att hitta en donator som matchar.

I flera veckor har nu Manuell Elowsson kämpat för att nå ut i tv, tidningar och sociala medier. Bland annat med hjälp av arbetskamraterna på Halens lager i Borås. Det med uppmaningen om att anmäla sig till Tobiasregistret, ett svenskt stamcellsregister genom vilket cirka 700 stamcellstransplantationer i hela världen har genomförts. Speciellt personer med latinamerikanskt ursprung har uppmanats till att höra av sig.

I helgen fick Tobiasregistret i hela 1200 anmälningar från personer som vill donera. Det kan jämföras med 6000 under hela 2013, vilket också är rekord.

När tidningen talar med Mai-Britt Hall är Manuel Elowsson på sjukhuset för att få nytt blod. Han har hög feber och ännu har ingen donator hittats. Men trots det kritiska läget säger Mai-Britt Hall att han kan finna glädje.

– Han är så tacksam och säger att även om de inte hittar någon donator som matchar hans DNA kanske det här har räddat många andra nu när så många anmält sig. Det är ju jättebra vem som än donerar, säger Mai-Britt Hall.

Fakta

Stamcellsdonation och Tobiasregistret

Stamceller tas från levande donatorer. Tidigare utvann man alltid stamcellerna ur benmärgen. I dag är det betydligt vanligare att man tar stamcellerna från blod.

Tobiasregistret har fått sitt namn efter 17-årige Tobias som dog 1991 i en blodbristsjukdom.Det administreras av Stockholm Care AB som tillhör Stockholms läns landsting.

För att anmäla sig måste man vara fullt frisk och över 18 år. Personer över 40 år får betala en avgift. Annars är det gratis.

Ca 40 000 personer finns anmälda i registret.  Registret är också anslutet till internationella register . Sammanlagt finns 22 miljoner personer registrerade i dessa register.

Ca 700 stamcellstransplantationer har gjorts tack vare Tobiasregistret.
För mer information eller för att anmäla dig: www.tobiasregistret.se

Källa: Cancerfonden och Tobiasregistret