Helén Melvinger är en fena på fruktskyltning. Så pass att hon för femte gången vunnit en utlandsresa.

När Helén Melvinger var liten ville hon bli polis, men i sexan fick hon sommarjobb i butik. Sen dess har det rullat på, nu har hon jobbat på Ica Nära Cityhallen i Finspång i 16 år. Hon älskar sin avdelning med frukter och grönsaker. Alla färger gör henne glad.
– Det är roligare att packa upp frukter och kunna göra smakprover än att plocka upp tamponger, skrattar Helén Melvinger.

Nu har hon tävlat med sin bananskyltning och vunnit en resa till Panama i Centralamerika. En vecka i april. Tillsammans med tre andra vinnare blir det besök på bananplantager och förhoppningsvis lite egentid. Resan var priset i en tävling som Chiquita anordnade.
– Jag gjorde en skyltning på temat träning och hälsa, med bananer ihop med träningskläder, löptidningar och pulsklockor.

Helén är en luttrad vinnare. Tidigare har hon vunnit en resa till Costa Rica för en annan lyckad bananskyltning, hon har åkt till Sydtyrolen för sitt äppelupplägg, till Spanien för apelsiner och till Grekland när hon skyltade med vindruvor inför OS i Aten.
– Jag byggde en prispall av vindruvslådor och hängde upp en lampa som såg ut som en eld.

Piffandet i frukt- och gröntdiskarna är ett sätt att göra jobbvardagen roligare, att inte trampa på i gamla fotspår. Det blir lite av ett beroende när hon märker att kunderna och arbetskompisarna blir glada. Och när det märks på försäljningssiffrorna.
– Jag jobbar i delin, posten och kassan också. Att få jobba med olika saker, det är det som är roligt. Man ser en helhet på ett annat vis.

Det är inte alltid Helén hinner med skyltningen på arbetstid. Ibland kommer hon in lite tidigare, som när hon inför alla hjärtans dag ville klippa röda pappershjärtan. Eller som när hon ska klättra på stegar och hänga saker i taket och inte vill vara i vägen för kunderna.
– Ibland får jag lön för det, ibland inte. Men att börja tidigare för att få till något extravagant väljer jag själv. Det är något man gör när man trivs på jobbet.

Hennes egen favoritfrukt varierar efter säsong.
– Just nu har jag fått nippran på mango och clementinen Nadorcott. Söt och fin smak.
Men banan då?
– Äter jag ett par gånger i veckan. Jag brukar skiva ner den i lite Kesella som mellanmål.

Fakta

Helén Melvinger

Ålder: 39 år.
Jobb: Frukt- och gröntansvarig på Ica Nära Cityhallen i Finspång.
Fritid: Mycket tid går till barnens tävlingar i kanot.
Aktuell med: Har vunnit en resa till Panama för sin bananskyltning.