Nytt år – nya möjligheter, brukar det heta. Frågan jag ställer mig är varför det krävs ett nytt år för att folk ska överväga att ta tag i och förändra sina liv. Likaså varför folk bemödar sig med att formulera nyårslöften som de ändå inte håller. Det är som att det nya året upplevs som en magisk övergång till det nya livet, där allting kommer bli annorlunda och där heliga krafter kommer vara på din sida.

Men även om champagnen och fyrverkerierna vid tolvslaget är berusande vackert och du är full med bubblande tillförsikt inför det nya året, kommer dessvärre inte det nya året göra jobbet åt dig. Det är kanske det du inser när du vaknar upp bakfull dagen efter, regnet öser ner utanför fönstret och du tänker att nyårslöftet kanske trots allt kan vänta en dag. Även om du inte tror på det innerst inne, hoppas du att det nya året ska erbjuda bättre förutsättningar i morgon eller åtminstone dagen efter det

Men sanningen är att de rätta förutsättningarna aldrig kommer. Det nya livet kommer tyvärr inte av sig själv. Det visste du ju egentligen innan och när nu nyårsglittret åter har lagt sig, slås du av det igen – och lägger dina löften på hyllan. Igen.

Det låter dystert, tänker ni. Det tänker inte jag. För vi behöver varken nyårsaftnar eller ”rätta” förutsättningar – vi kan förändra våra liv precis när vi vill. Vi bestämmer själva. Det vi behöver är envishet, driv och framförallt vilja – inte ett nytt år!

Helena Lundberg
Arbetsforskare och författare