– Det var jobbigt. Stekande sol och mycket lös sand. Men det var väldigt kul och det stod folk längs vägen som hejade på, säger Valentina Bäckerstam.

Fem anställda och medlemmar från Emmaus Björkå sprang Saharamarathon 24 februari. Några av dem tog sig igenom hela maraton, andra valde kortare sträckor. Valentina Bäckerstam sprang en mil på runt en och en halv timme.

Loppet gick mellan flyktingläger i Algeriet. Det är tolfte gången det ordnas för att rikta uppmärksamheten mot Västsahara, ett land ockuperat av Marocko sedan 1975. Efter maratoninsatsen bodde Emmausgänget några dagar hos en familj i ett flyktingläger.
– Vi sov på madrasser och hade liten tillgång till vatten. De är väldigt tuffa som klara av att bo så, vi kom varandra väldigt nära. Vi hade också möten om att starta upp nya projekt från Emmaus.

Valentina Bäckerstam kom hem i lördags, men har inte börjat jobba än. På hemresan blev hon förkyld och fick feber. Hon jobbar på Emmaus Björkås lager i Göteborg, med att sortera och prismärka kläder som ska säljas i föreningens secondhandbutiker. På fritiden lägger hon ner en hel del tid på olika Emmausprojekt, bland annat det som skickar skor till västsahariska flyktingar.
– Det ska bli kul att jobba igen och berätta allt för arbetskamraterna.

Läs tidigare artikel här!