15.53-rörelsen – för lika lön
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor består. Räknat på en arbetsdag mellan 8 och 17 arbetar kvinnor gratis efter klockan 15.53. Varje dag. Manifestationer ordnas på cirka 15 platser i landet. För plats och tid se www.sverigeskvinnolobby.se

Kan du inte gå men vill göra ngt? Uppdatera din status i facebook med: ”Efter kl. 15:53 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. Dags för #lönheladagen”. Initiativtagare är Sveriges kvinnolobby. I rörelsen ingår bland annat Handels, IF Metall och Kommunal.  Rörelsen bildades 8 mars 2012 och hette då 15:51-rörelsen.  Sedan dess har löneskillnaderna minskat med en minut gratis arbete per år.

Stockholm:
Den feministiska kulturtidskriften Bang har fest med föreläsningar, musik och dans. Start klockan 15.00 på Kulturhuset i Stockholm, avslut på Debaser Medis. Bland annat ordnas workshop utifrån boken ”Bit inte ihop” som Handelsnytt skrivit om.

Åttandemarsnätverket ordnar seminarium och fest på Fryshuset i Hammarby sjöstad, Stockholm. Här kan du se en fotoutställning om hur tusentals byar i Afrika slutat med kvinnlig omskärelse, lyssna till kvinnors kamp om mat, mark och makt i Ecuador och se filmen ”Girl Rising” som handlar om flickors situation globalt, bland annat medverkar Meryl Streep och Anne Hathaway.

Göteborg:
8:e marskommittén i Göteborg demonstrerar för hållbart arbetsliv för världens kvinnor. Tåget går från Gustaf Adolfs torg klockan 14.00 mot Götaplatsen.

Prat och fest blir det på Världskulturmuseet i Göteborg med start 15.30. Det blir paneldebatt under rubriken strategier och visioner, teater med Scenariot och fest med bland annat DJ Livsfarligt och Lindylicious. Arrangörer är Ladyfest Göteborg, Amnesty och Göteborgs feministiska Nätverk.

Malmö:
Demonstration under parollen ”Feminismen behöver gå längre”. Tåget går klockan 14.00 från Folkets park mot Gustav Adolfs torg, där det blir feministisk pepp och tal av bland annat LO.

Peppmedley med bland annat Diana Mulinari och Maria Sveland samt musik och DJ:s blir det på kvällen på Moriska Paviljongen i Malmö. Arrangörer är Ladyfest Malmö och Klubb Tomboy och Klubb Utopon.  

Helsingborg
Mellan 11 och 17.00 är det samtal om kvinnors rättigheter och feministisk kamp på Folkets Hus i Helsingborg.  Bland annat föreläser Nina Björk och en frågestund med vänsterpolitiker som kandiderar till kommunfullmäktige ordnas. Arrangör är ABF i Helsingborg.

Tips: Gå in och kolla din lokala ABF för att se vad som händer i din stad.