– Det är skönt att se ljuset i tunneln. Det har varit en enormt påfrestande process för våra medlemmar. Dels att stå utan pengar, dels att det dragit ut så på tiden eftersom företagaren inte dykt upp på rättegångar, säger Maria Andersson Nordström, ombudsman på Handels i Luleå.

Företaget ligger i Boden och har sålt kokosbollar och chokladbollar till livsmedelsbutiker. Fem ungdomar jobbade där utan att få lön. När de gick till facket blev chefen hotfull. Handels stämde företaget för utebliven lön och tingsrätten har gett Handels rätt.

Eftersom LO-TCO Rättsskydd, som drivit frågan för Handels, ansåg att företaget saknade pengar begärde de Konfektyrboden i konkurs.

– Det har aldrig funnits några pengar att betala löner med. Företaget är bara bluff och båg. Vid en konkurs gäller den statliga lönegarantin. Då kan de anställda få sina pengar, förklarar Bo Villner, jurist på LO-TCO Rättskydd.

Konfektyrboden har drivits i bolagsform och enskild firma. I dag försatte Luleå tingsrätt företagaren i konkurs. Fyra av de fem anställda kommer därmed kunna få sin lön via den statliga lönegarantin då de varit anställda av företagaren.  En person har varit anställd i bolaget som också är begärt i konkurs. Den domen har ännu inte fallit.

Konfektyrboden är även dömt i Arbetsdomstolen att betala skadestånd för föreningsrättskränkning. Företaget har även en stämning om sexuella trakasserier emot sig. Den har ännu inte varit upp i rätten.