– Men ju mer som står på pappret desto bättre antar jag, säger Oskar Niva.
Han är en av 17 som går handelsprogrammet på Luleå gymnasieskola. De flesta är i 16-åldern. Många valde utbildningen för att det var där de kom in. Men några sticker ut. De ser hela sitt yrkesliv inom handel framför sig. De ska starta eget eller bli butikschefer.
– Det är ju målet, att bli chef. Jag ska jobba mig upp, säger Lovisa Lundin.

Men för de flesta känns arbetslivet avlägset. Natalie Granqvist kan tänka sig att jobba i skobutik, André Jatko lutar åt sportbutik medan Linda Hansen vill sälja bilar. Ingen vill jobba i en livsmedelsbutik.
– Alla tror att handelsprogrammet leder till ett kassajobb på Ica. De har fördomar, säger Oskar Niva.
– När jag säger vad jag pluggar blir det alltid tyst. Hade jag gått ekonomilinjen hade de blivit intresserade, säger Jessica Enström som vill bli stylist i framtiden.
Att certifieringen skulle råda bot på det dåliga ryktet är de tveksamma till.
– Men det är väl bra, säger Joshua Savage.

Att utbildningen ger högskolebehörighet tycker de flesta är bra. Lina Jatko-Lonnakko har valt till ämnen som ger högskolebehörighet. Hon ska bli konsult eller fastighetsmäklare. Men först ska hon jobba i butik.
– Jag orkar inte bry mig om utbildningens rykte. Jag vill det här.

Det här är certifiering

Utbildning med högre status

Handels, Svensk Handel och KFO och Handelns Yrkesnämnd vill höja statusen genom ett antal kriterier som handelsprogrammet måste leva upp till för att bli certifierat.

Ge behörighet
Kurser som ger grundläggande högskolebehörighet ska ingå. Efter regeringens gymnasiereform för yrkesprogrammen måste elever som vill ha denna behörighet välja till ämnen. Nu blir det tvärtom.

Tydlig koppling

Samverkan med lokala arbetsgivare är en av grundstenarna i certifieringen. Skolan ska visa hur detta samarbete ser ut. Praktikplatsens handledare ska också vara med i betygsättningen.

Skolan certifieras
4Eleverna får inte ett särskilt examensdiplom, utan ett intyg att de studerat vid en certifierad handelsutbildning. Med intyget kommer en förteckning som tydliggör vad elever lärt sig.

Sista ansökningsdag
Deadline för skolorna att ansöka om certifiering är 15 april. Ett 30-tal skolor har visat intresse.

Vassare lärare
Certifieringen har gett ringar på vattnet. Handels yrkesnämnd ska se över lärarnas kompetensbehov.  Är lärarna helt enkelt "up to date"? Om inte, ska kompetensutvecklingskurser tas fram av nämnden.