Varje kväll skickar regionscheferna ett sms till medarbetarna på Carlings, som till största delen säljer jeans. I sms:et står säljresultatet för alla butikerna.
– Jo, så är det ju. Men det är bra. Man vill ju veta, det är en morot. Jag är en säljare, säger Christoffer Kammebo som jobbar deltid på butiken i Ringen på Södermalm i Stockholm.
Fast Christoffer är inte säljare till vilket pris som helt. Han skulle aldrig sälja något till en kund som egentligen inte vill ha någonting. Anställda på Carlings har inga fraser de ska köra med när de möter kunder. Det finns enligt honom helt enkelt ingenting påtvingat i sms:en eller säljtävlingarna inom butiken.
– De jag jobbar med är mina vänner, även chefen. Vi är fem stycken. Vi umgås. Skulle någonting kännas fel kan jag alltid prata med min chef. Därför behöver vi ingen fackklubb i dagsläget heller.

Nyligen gick Christoffer Kammebo en facklig fortsättningskurs. Att kunna arbetsrätt är för honom bra kunskap att ha i livet. Han är också bekymrad över nedrustningen av välfärden. I höst ska han rösta för första gången. Riktningen är bestämd, men inte parti.
– Det är verkligen inte bra som det är nu. Att vinster inte återinvesteras i välfärden.

En hel del av Christoffer Kammebos vänner är arbetslösa eller har jobb som de inte trivs med. Själv har han jobbat deltid sedan han gick ut Frans Schartaus Handelsprogram i Stockholm.
– Jag har tur. Jag ska jobba mig uppåt och hoppas på att snart få fler timmar. Jag får jobba med någonting jag älskar, jeans. Jag har hittat rätt.

Åtta par äger han. I helgen köpte han en fodrad jeansjacka på en loppis i ett garage. Han är alltid på jakt. Ett par rediga mörkblåa jeans som slitits med tiden blir hans förstahandsval. Men han äger svarta också. Den perfekta slitningen fås genom att inte tvätta jeansen det första halvåret, året.
– Då blir det en skarpare kontrast och tyget vid knäväcken och fickorna får en snyggare slitning, säger han. 
Hans äldsta jeans är från 1970-talet.
– Jeans håller mycket längre än man tror. Tar man hand om dem, lagar dem när de går sönder, tvättar dem sparsamt och ger dem mycket kärlek. Då kan de hålla riktigt länge.

Fakta

Christoffer Kammebo

Ålder: 20 år.
Jobb: Carlings, Ringens centrum, Södermalm, Stockholm.
Aktuell med: Har kollen på vårens jeansmode. Tjejer: Riktigt tajta modeller. Men den mer pösiga boyfriend-modellen är på stark ingång. "De är skitsnygga". Killar: Klassisk tvätt, mörkblåa. Raka ben. Men modet går åt det svara hållet med lite mer baggy stil.