Handelsprogrammet har länge haft problem. Ryktet är dåligt och butikscheferna vill hellre ha social kompetens än utbildning. En kvalitetsstämpel, en certifiering av utbildningen, ska ändra på det. Handels och Svensk Handel har med hjälp av Handels yrkesnämnd och företaget CESAB tagit fram olika krav som skolan ska leva upp till. En av grundstenarna är att skolan och lokala arbetsgivare ska samarbeta aktivt. Utbildningen ska även ge behörighet att läsa vidare på högskolan.

I fredags fick handelsprogrammet på Luleå gymnasieskola tillsammans med Gymnasium för Skövde Västerhöjd ta emot beviset på att de är certifierade.

Therese Pella, som är lärare för Luleå gymnasieskolas handelsprogram, berättar att de firat med tårta tillsammans med eleverna.
– De är glada att det går en bra utbildning och precis som vi hoppas de på att certifieringen får andra att förstå vilket bra program det här är. Vi är stolta att det vi gör är i linje med det som branschen efterfrågar, säger Therese Pella.

– Nu satsar vi på detta och vi hoppas på bra resultat och höjd status, säger rektor Kristina Eklund.

Fakta:

15 april nästa ansökningstillfälle

Certifieringen genomförs av CESAB på uppdrag av Handels Yrkesnämnd, ett gemensamt initiativ från Svensk Handel, Handels och arbetsgivarföreningen KFO. För den skola som är intresserad av att ansöka om certifiering är nästa ansökningstillfälle 15 april. I höst sker ansökningen i oktober.