– Till en början ville Coop dra ner arbetstiden till 25 timmar i veckan för alla anställda. Men vi sa nej. Efter det som hände i Uppsala kom vi överens om att turordningslistan i las ska följas, säger Katarina Norgren, ombudsman i Borlänge.

I början av mars sades alla anställda på Coop Forum Boländerna i Uppsala upp. De fick söka nya tjänster, majoritet av dem på 25 timmar. Handels ledning kritiserade beslutet för att strida mot kollektivavtalet, som säger att parterna ska sträva efter att erbjuda heltider.  Coop backade och nya förhandlingar har inletts.
Handels kritik mot Coop i Uppsala har fått ringar på vattnet. Även i Borlänge backade man. I stället för att alla 50-talet anställda tvingas ner i deltid sägs 7 personer upp. Tre personer får gå ner 2 till 5 timmar i veckan.
– Butiken går med förlust. Vi förstår att de måste spara, men då ska las-listan följas, säger Katarina Norgren, ombudsman i Borlänge.

Även i Halmstad ville Coop att personalen skulle gå ner till 25 timmar i veckan. Även här backade Coop.
– Klart man inte är nöjd när anställda måste sägas upp. Några sades upp och några fick gå ner i tid. Men de alla flesta drabbades inte, säger Thomas Holm, ombudsman på Handels.

I Halmstad arbetar runt ett 20-tal anställda. En person sades upp och sju personer fick gå ner i arbetstid, som lägst 30 timmar i veckan.  Även i Kalmar har Coop velat dra ner på arbetstiden för de butiksanställda, men facket sa nej och turordningslistan i las följdes.  Men detta skedde innan Coop ville skära i heltiderna på Coop Forum Boländerna i Uppsala.