Du är en av de 100 fackligt aktiva kvinnorna som är att räkna med i framtiden. Hur känns det?
– Galet kul att få vara bland 100 kvinnor att räkna med. Det är en ära! I dag är jag ju fackligt engagerad, men i början var jag ung och svårflörtad. Men så gick jag den fackliga kursen ”Alla medlemmars kurs” och den väckte mitt fackliga intresse. Nu är jag facklig samordnare i det köpcentrum jag jobbar i, Burlövs center i Malmötrakten. Jag går runt i butikerna och informerar om och rekryterar till facket.

”Jag brinner för att informera och rekrytera till facket” säger du till Arbetet. Varför då?
– Jag stod också där för nära åtta år sen. Jag kände inte till mina rättigheter. Jag önskar att någon hade informerat mig om mina rättigheter. Det vill jag göra nu. Jag märker ju när jag är ute och rekryterar och berättar om kollektivavtal och rättigheterna att de unga knappt känner till det och kicken som jag får av att kunna påverka är obeskrivlig. Vill också passa på att säga att Malmöavdelningen är grymt duktig på att vara just ute och informera om fackliga rättigheter och rekrytera till Handels.

Om du blev LO-ordförande. Vad skulle du göra?
– Oj, var ska jag börja. Hade först tagit tag i ojämställdheten mellan kvinnor och män. Till exempel är det viktigt att ha en jämlik styrelse, antal kvinnor och män ska vara lika. Sedan tycker jag att rätten till heltid är en viktig fråga då det ytterst sällan finns heltidsjobb inom handeln. Trygga anställningar är också en fråga som jag brinner för. Det är år 2014 och att vi har så mycket otrygga anställningar är helt galet. Istället för att gå framåt så kliver Sverige bakåt.

Vad tror du att du gör om tio år?
– Något inom det fackliga då jag har en stark passion för den fackliga organisationen.

Annars då, när du inte jobbar eller rekryterar till facket?
– Jag försöker träna, hålla i gång, umgås med nära och kära och så bloggar jag. Jag hade bloggat några år när jag för runt en månad sedan blev tillfrågad om att blogga på Malmös nöjesportal, Lilla Torg. Jag skriver om min vardag, träning, mode och kläder. Så det är en blandning av en träning- vardag -och modeblogg.

Fakta:

Anna Matkovich

Anna Matkovich är 29 år och arbetar på skoföretaget Scorett i Burlöv i Skåne. Hon är klubbordförande och facklig samordnare för butikerna i det köpcentrum hon arbetar i, Burlöv center. Hon är även suppleant i
Malmöavdelningens styrelse. 

Vill du läsa Anna Matkovich blogg? Tryck här!

Mer om Handels och LO:s rapport hittar du här

Tidningen Arbetets lista på 100 kvinnor att räkna med hittar du här.