Anställda på Ikea i Turkiet har övertalats att gå ur facket och aktiva har sagts upp. Men nu har läget förbättrats och facket satsar på medlemsvärvning. För att få kollektivavtal måste dock 40 procent av de anställda vara med.
– Vi delar ut flygblad och träffar anställda. Vi får nya medlemmar varje vecka, så vi tror att om företaget inte börjar med påtryckningar igen kan vi nå 40 procent innan slutet av året, säger Deniz Akdogan som jobbar med Ikeasatsningen på Koop-Is, Handels motsvarighet i Turkiet.

Efter hård facklig internationell kritik anlitade Ikea ett utomstående företag för att göra en oberoende utredning av läget i Turkiet. Förra året intervjuades anställda, facket och företaget och slutrapporten innehöll kritik mot både facket och arbetsgivaren.
– Alla som använder Ikeavarumärket förbinder sig att följa vår uppförandekod. Den är väldigt tydlig med att all diskriminering är oacceptabel, säger Niclas Bengtsson, presskontakt på Inter Ikea Systems som är franchisegivare för de turkiska varuhusen.

Nu ska åtgärder vidtas, men Inter Ikea Systems vill inte säga något mer konkret.
– Övergripande handlar det om HR-arbete, processer och ledarskap. Listan är lång och det är inte rättvist att plocka ut något. Åtgärdsplanen är i full gång att genomföras.

Både Handels och Koop-Is tycker att Ikea är på väg åt rätt håll, att bara erkännandet är ett framsteg, men att man inte är hela vägen i mål. Att Ikea som franchisegivare tar tag i situationen i Turkiet ser man som betydande och vägledande eftersom många av varuhusen i världen drivs på franchisebasis. Tidigare fackliga framgångar i sådana varuhus är tecknandet av kollektivavtal på Ikea i Malaysia.

Läs reportaget från när Handelsnytt var på plats på Ikea i Turkiet!
Läs tidigare artiklar om Ikea och Turkiet här och här!

Fakta

Ikea har 354 franchisevaruhus

• 354 av Ikeas varuhus, i 44 länder, drivs av 12 olika franchisetagare.

• Alla har tecknat ett avtal med franchisegivaren Inter Ikea Systems och förbinder sig bland annat att följa uppförandekoden om exempelvis fackföreningsfrihet och förbud mot diskriminering.

• Franchisetagaren som driver Ikea i Turkiet heter Mapa och har fem varuhus.