Vi hittar Helena Hermansson i butikens generöst tilltagna demohörna där hon förbereder dagens provsmakning. Från sin plats bakom spisplattor och doft av nylagad mat har hon närmare kontakt med kunderna än kanske någon annan i butiken. Härifrån serverade hon 400 koppar rättvisemärkt kaffe under organisationen Fairtrades kampanj ”stora fikadagen” förra året. En imponerande siffra tyckte Fairtradejuryn som efter en sammantagen bedömning av butikens utbud gav den utnämningen Sveriges schystaste butik.  
– Jag blev egentligen inkastad i butikens kampanjarbete. Fick till uppgift att under två månader upprätthålla en hylla med fairtradevaror. Då visste jag inte så mycket om själva märkningen, mer än att den var bra för människor och miljö.

Även om kampanjen i sig var kort och jippobetonad, fick Helena under sitt uppdrag upp ögonen för vad rättvis handel egentligen handlar om. Hon började läsa på och förstod mer om de sociala villkor arbetare och bönder lever under i tredje världen. Det grep tag.
– ”Inget barnarbete”, visst är det ledsamt att det krävs en speciell märkning för det, eller för rätten att vara med i en facklig förening.

Själv gick hon med i facket när hon fick sitt första jobb och har varit med sedan dess, som en självklar trygghet i samband med perioder av timanställningar och vikariat.
– Men sådant som vi tar för givet, minimilöner och rätt till kollektiv organisering, är inte en självklarhet för alla. När man inser det får man faktiskt en aha-upplevelse, hur orättvist det är i världen.

Helena Hermanssons nyvunna engagemang för rättvis handel har gett henne en extra dimension till arbetet i butiken. Hon har arbetat som demonstratris i 14 år, de senaste tio åren stationerad på Ica Kvantum Ekängen. Sedan fem år är hon fast anställd med egen demohörna där hon tillagar mat för provsmakning fem dagar i veckan.
Kontakten med kunderna är det speciella i hennes yrkesroll, liksom det självständiga arbetet.
– Här i demohörnan har jag möjlighet att exponera varor som jag väljer själv. Huvudråvaran bestäms av leverantören men de tillbehör jag använder vid tillagningen plockar jag ur hyllorna. Numera lyfter jag fram  rättvisemärkta bananer, socker och kakao eller andra miljömärkta varor så ofta jag kan.

Caféborden som står framför demodisken är lite av en samlingsplats, där de som handlar tar sig tid att stanna till. Här har hon tid att förklara och svara på frågor om rättvis handel eller andra märkningar.

Det är inte alla kunder som låter sig övertygas, skepsisen handlar ofta om ifall pengarna kommer dit de ska.
– Som kund tycker jag att man ska veta att för att en kaffe- eller bananproducent ska bli faritradcertifierad ställs det krav som långt ifrån alla bönder har råd med. Det främjar framförallt de stora plantagerna. Men därifrån ger de förhoppningsvis effekter som gynnar hela lokalsamhället med skola, undervisning och en ökad medvetenhet om mänskliga rättigheter, resonerar Helena.  
– Men inte minst viktigt är att varorna ska smaka gott, och det kan jag visa här i mina grytor att de gör, avslutar hon med ett leende.

Fakta

Fairtrademärkning ska ge...

... bättre ekonomiska villkor för anställda och odlare.
... motverka barnarbete och diskriminering .
... främja demokrati och organisationsrätt .
... gynna miljöhänsyn och ekologisk produktion .
... premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet..

Fakta

Helena Hermansson

Ålder: 56. Familj: Särbo. Fyra barn varav tre är vuxna och flyttat hemifrån.
Aktuell som: Ansvarig för fairtradehyllan på Ica Kvantum Ekängen i Eskilstuna, som vann organisationen Fairtrades pris som årets schystaste butik förra året. Sitter också med som butikens representant i Eskilstuna kommuns styrgrupp för fairtradefrågor.
Jobb: Demoansvarig.
Livskvalitet: Lugnet i sommarstugan och vyn över sjön.